Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM), Japonya
Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı
(TİKA) tarafından Orta Doğu ülkelerine yönelik olarak ortaklaşa düzenlenen “Sürdürülebilir
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” konulu Eğitim Programı, 12 Ocak 2015 tarihinde, Antalya’da
yapılan açılış töreni ile başlamıştır.
Antalya,
Muğla, İzmir ve İstanbul illerinde uygulanan Eğitim Programının açılış töreni, Yetiştiricilik
Daire Başkanı (BSGM) Dr. M. Altuğ ATALAY, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Mayumi
ENDOH ve TİKA Temsilcisi Ayşe ÖRÜN ’ün katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.
Türk ve Japon
Hükümetlerinin teknik işbirliği çerçevesinde, Orta Doğu ülkelerine yönelik
olarak, 2014-2017 yılları arasında, yılda bir kez düzenlenmesi planlanmış olan bu
programın amacı, Orta Doğu ülkelerinden gelecek olan katılımcılar ile su
ürünleri yetiştiriciliği teknolojisindeki deneyim ve bilgilerin paylaşılması,
bölge ülkelerinde, su ürünleri yetiştiriciliğinin güçlendirilmesi ve sektörel
planlamanın geliştirilmesidir. Aynı zamanda Türkiye, Japonya ve davetli ülkeler
arasında iyi ilişkilerin kurulması da kursun hedefleri arasında yer almaktadır.
Balıkçılık ve Su
Ürünleri Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, 11-25 Ocak 2015 tarihleri
arasında gerçekleştirilmiş olan Eğitim Programında, Akdeniz Su Ürünleri
Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü (AKSAM) uzmanları ile akademisyenler görev
almıştır.
Söz konusu programa, Yemen ve Fas’ta kamuda görev
yapan 13 katılımcı iştirak etmiştir. Eğitim Programı süresince, teorik ve
uygulamalı derslerin yanı sıra saha ziyaretleri de gerçekleştirilmiştir.
Bu kapsamda, Antalya, Muğla ve İzmir illerindeki su
ürünleri yetiştiricilik ve işleme tesisleri ile balık yemi fabrikası, ağ ve
kafes tedarikçilerinde incelemelerde bulunulmuştur. İstanbul’da ise Kumkapı balık hali ve
perakende balık satış yerleri ziyaret edilmiştir.
Katılımcılar, kendi ülkelerindeki
su ürünleri yetiştiricilik sektörü ile ilgili bilgileri paylaşarak program
sonunda, bu program süresince edindikleri bilgiler doğrultusunda, ülkelerinde
su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün geliştirilmesine yönelik bir ‘Çalışma
Planı’ hazırlayıp sunmuşlardır. Eğitim Programı tamamlanıp ülkelerine döndükten
belli bir süre sonra, hazırlamış oldukları Çalışma Planındaki faaliyetlerle
ilgili gelişmelerin yer aldığı bir ‘Sonuç Raporu’ hazırlamaları da beklenmektedir.