T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Makinalı Hasatta Ürün Kayıp Ölçüm Yöntemleri Çalıştayı Düzenlendi.

Yayın Tarihi : 27.03.2017

Bakanlığımızca sürdürülen ''Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” çerçevesinde gerçekleştirilen kontrollerin kapsam ve etkinliğinin artırılması hedefi doğrultusunda; başta pamuk olmak üzere, ürün kayıp ölçümleri yapılamayan veya ölçüm yöntemlerinin geliştirilmesi gereken dane mısır, ayçiçeği, çeltik, soya, kolza, aspir gibi ürünlerin makina ile hasadındaki kayıplara ilişkin ölçüm yöntemlerinin ortaya konulması amacıyla planlanan çalıştay 20-22 Mart 2017 tarihlerinde Aydın Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde düzenlenmiştir.

Bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri, eğitim merkezleri ile il ve ilçe müdürlüklerinin yanı sıra, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör adına 45 temsilcinin katıldığı çalıştayda; Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdür Vekili Ahmet Baki TÜRKOĞLU ve Genel Müdürlüğümüz Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanlığı Tarımsal Mekanizasyon Çalışma Grubu Sorumlusu Dr. Hakan KAVRUK’un açılış konuşmalarının ardından çalışmalar, ürün özellikleri dikkate alınarak oluşturulan iki ayrı grup halinde sürdürülmüştür. Çalıştayın son gününde, grup çalışması sonuçları sunulmuş,  bütün katılımcıların öneri ve katkılarının alındığı bir ortamda, adı geçen ürünlerin makinalı hasat kayıplarına ilişkin ölçüm yöntemleri belirlenerek çalışmalar tamamlanmıştır.