T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Artvin İlinde Bitkisel Üretim Faaliyetleri Çalıştayı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 18.05.2017

Artvin İlinde bitkisel üretim faaliyetlerinin mevcut durumunu değerlendirmek, yaşanan sorunları ortaya koymak amacıyla Bakanlığımız ve İl Müdürlüğünce 11 Mayıs 2017 tarihinde "Bitkisel Üretim Faaliyetleri Çalıştayı"   düzenlenmiştir.

Artvin DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan çalıştaya,  Artvin Valisi Ömer DOĞANAY, Artvin Milletvekili Dr. İsrafil KIŞLA,  Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin TİLKİ, BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Resul DURMAZ, HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Burhan DEMİROK, İlçe Kaymakamları, Bakanlığımız TAGEM Daire Başkanı Gökhan KIZILCI, Genel Müdürlüğümüz İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sabahat GÜLLÜOĞLU,  Tarım Havzaları Daire Başkanlığından Birim Koordinatörü Nejdet ÇAYLAN, Tohumculuk Daire Başkanlığından Birim Koordinatörü Veyis YURTKULU, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığından Ziraat Yüksek Mühendisi Ezgi ÇOBAN, TRGM ve GKGM den Birim Koordinatörleri, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Artvin İl Müdürlüğü idareci ve personelleri. Kooperatif başkanları, ziraat odaları başkanları ve çiftçiler katılım sağlamıştır.

Toplantıda Artvin Valisi Ömer DOĞANAY, Artvin Milletvekili Dr. İsrafil KIŞLA,  Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul DURMAZ ve Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun OKUR, Artvin ili tarım potansiyeli ve yapılan çalışmalar ile ilgili konuşmalar yapmışlardır.

Vali DOĞANAY, devlet olarak ilde bitkisel üretim ve hayvancılık alanındaki projelere ve çalışmalara büyük önem verdiklerini ve her türlü desteği çiftçilere sağladıklarını belirterek Artvin'in potansiyel zenginliklerinin bulunduğunu, topraktan kopmanın mümkün olmadığını, sanayileşmenin yanı sıra mutlaka tarıma daha fazla önem verilmesinin gerektiğini, tarımın vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu, devlet olarak üreticilerimize ve çiftçilerimize her türlü desteklerin devam ettiğini dile getirmiş, bununla birlikte girişimcinin de kendi ayakları üzerinde durması, desteğe ihtiyacı olmadan yürümesi gerektiğini belirtmiştir.

Artvin Milletvekili Dr.İsrafil KIŞLA yapmış olduğu konuşmasında; yapılan çalıştayların Artvin'in tarım sektöründeki sorunlarının çözümü noktasında önem arz ettiğini belirterek, Artvin'in bağrında barındırdığı 2 bin 727 adet bitki çeşitliliğiyle ülkemizin en zengin ili olduğunu zikretmiştir. Çiftçinin işine sahip çıkması durumunda bir şeylerin yapılabileceğini belirten KIŞLA, siyasiler ve bürokratlar olarak çiftçilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi için gayret gösterileceğini dile getirmiştir.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul DURMAZ yapmış olduğu konuşmasında; Bakanlık düzeyinde daire başkanları ve yetkililerin Artvin'deki çiftçilerin sorunlarını dinlemek ve çözüme kavuşturma gayesiyle Artvin'de olduğunu belirtmiştir. DURMAZ Artvin bölgesinin Akdeniz, Karadeniz ve Osiyenik gibi 3 farklı iklimin bir arada yaşandığını belirterek Artvin İli'nin , zengin su kaynakları, sahip olduğu farklı yaşam ortamları sayesinde çok sayıda farklı bitkinin yetişebilmesine imkan tanıdığını, ülkemizin bitkisel tür çeşitliliği bakımından en zengin ili olduğunu söylemiştir.

Artvin'in yüzölçümünün sadece % 9'unda tarımsal faaliyetlerin yapılabildiğini vurgulayan DURMAZ, Artvin'in yıllardır küçük aile işletmeleri şeklinde süregelen ve her alanda makineli tarım yapma imkanına sahip olunamaması kısıtlarına rağmen ülkemiz için stratejik değeri olan fındık ve çay ürünlerinin üretimi ile tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini ziyadesiyle yaşattığını belirtmiştir.

 

Genel Müdür Yardımcısı DURMAZ, Bakanlığımızın; ekolojik dengenin korunarak, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve tüketiciye kaliteli, güvenilir ürünlerin sunulmasının öncelikli hedeflerinin olduğunu da kaydetmiştir.

Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun OKUR ise, "Artvin'de bitkisel üretim faaliyetlerin mevcut durumunu değerlendirmek, yaşanan sorunları ortaya koymak, bu sorunları sektörün tüm paydaşlarının katılımı ile ortak akıl çerçevesinde çözüme kavuşturmak, gerek genel bütçe gerekse özel bütçe kaynakları ile yürütülen projelerle ilde güvenilir gıda üretimini gerçekleştirmek, çiftçi refahını artırmak, gübre ve ilaç kalıntısı içermeyen kaliteli ve verimli doğal ürünler yetiştirerek tüketimine sunmak amacıyla çalıştayın  düzenlendiğini söylemiştir.

Açılış konuşmaları sonrasında HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Burhan DEMİROK'un moderatörlüğünde sürdürülen Çalıştay teknik bilgilerin sunulması, üreticilerin sorunları ve çözüm önerileri konusundaki taleplerin karşılıklı görüşülmesinin ardından sona ermiştir.