T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Organik Tohum Çalıştayı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 26.10.2017

Genel Müdürlüğümüz tarafından Afyonkarahisar İli, İkbal Otel'de 17-18 Ekim 2017 tarihleri arasında "Organik Tarım Çalıştayı" düzenlenmiştir. Toplantıya Genel Müdür Yardımcısı Resül DURMAZ, Daire Başkanı Sabahat GÜLLÜOĞLU, İl Müdür Vekili Özden DAYI, Prof.Dr. İbrahim DUMAN, Prof.Dr. Özkan SİVRİTEPE, Prof.Dr. Levent ARIN, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) temsilcisi Eyüp KÖKSAL, TAGEM temsilcisi, Ankara Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü temsilcileri, tohum firmaları, organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları, müteşebbisler, il müdürlükleri organik tarım birimi elemanları, araştırma enstitüsü elemanları, sivil toplum kuruluşları, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı elemanları ve Tohumculuk Daire Başkanlığı elemanları katılım sağlamıştır.

Genel Müdür Yardımcısı Resül DURMAZ tarafından yapılan açılış konuşmasında bitkisel üretimde tohumun önemi vurgulanarak, organik tohuma duyulan ihtiyaç dile getirilmiş olup, bu çalıştayın sektöre faydalı olması temennisinde bulunulmuştur. Daire Başkanı Sabahat GÜLLÜOĞLU tarafından da organik tarımın ülkemizde giderek yaygınlaştığı, ilerleyen süreçte organik tohum ihtiyacını karşılayacak alt yapının oluşturulması gerektiği, bu anlamda organik tohum üretiminin önündeki engellerin kaldırılması ve çözüm önerilerinin ortaya konulması açısından bu çalıştayın önemli olduğu vurgulanmış ve bütün paydaşların önerileri doğrultusunda organik tohum üretiminin geliştirilmesi için Bakanlığın gerekli çalışmaları yapacağı belirtilmiştir. Afyonkarahisar İl Müdür Vekili tarafından da İlde yürütülen organik tarım faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir.

Çalıştayın birinci günü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tohumculuk Daire Başkanlığından Ziraat Mühendisi Levent DOĞRUYOL tarafından "Türkiye'de Tohum Üretimi", TSÜAB temsilcisi Eyüp KÖKSAL tarafından "Tohumculuk Sektörünün Tanıtımı ve Organik Tohum Sektörüne Bakışı", Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü adına Dr.Gülay BEŞİRLİ tarafından "Organik Tohum Üretiminde Mevcut Durum", Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları Derneği adına Nurper MORTAŞ tarafından "Organik Tohum Kullanımının Önemi, Kontrol ve Sertifikasyon Süreci", Ziya Organik Firması adına Ziraat Mühendisi Şefika ÖZCAN tarafından "Organik Tohum Üretimine İlişkin Özel Sektör Deneyiminin Paylaşılması" konularında sunum yapılmıştır.

Çalıştayın ikinci günü, "Tohum ve Organik Tarım Açısından Mevzuatın Değerlendirilmesi, "Yetiştiricilik Alanları, Teknik Eleman, Girdi, İşçilik vb. Yapısal Sorunlar", "Depolamaya İlişkin Sorunlar", "Tohum Temin Kaynakları ile İlgili Sorunlar" ve " Risk Getiri ve Maliyet Ekseninde Konunun Değerlendirilmesi" başlıkları altında organik tohum üretimi ve sorunları değerlendirilerek paydaşların önerileri alınmıştır.

Toplantı Daire Başkanı Sabahat GÜLLÜOĞLU tarafından yapılan genel değerlendirme ile tamamlanmış olup sonuç olarak, olarak ülkemizde organik tohum üretimini engelleyen yasal düzenlemenin mevcut olmadığı ancak, tohum üretimi ile ilgili alt yapı sorunlarının mevcut olduğu, organik tohum kullanan üreticilerin desteklenmesinin aynı zamanda tohum sektörününe de katkı sağlayacağı, organik tohum üreten firmaların isimlerinin, tür/çeşit/üretim miktarlarının yer aldığı tohum veri tabanının mutlaka oluşturulması gerektiği, yerel çeşitlerin kayıt altına alınmasının önemli olduğu, tohum takas şenliklerinin faydalı olduğu ancak, kontrollü bir şekilde yapılması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.