Genel Müdürlüğümüzün gıdalardaki tuz ve şeker oranlarını azaltmaya yönelik yapılan düzenlemeleri aşağıda özetlenmiştir.
- (4 Ocak 2012) Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği
Ekmeklerin tuz miktarı en az %25 azaltıldı. (%2'den %1,5'a düşürüldü.)
(1/7/2013 tarihinde yürürlüğe girdi)
- (5 Aralık 2012 ) Et ve Et Ürünleri Tebliği
Pastırmadaki tuz oranı kuru maddede % 8,5'dan %7'ye düşürüldü.
( 5 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girdi.)
- (10 Nisan 2013) Baharat Tebliği
Kırmızı pul biberlerin tuz oranı %22 azaltıldı.(%9'dan %7'ye düşürüldü.)
(10 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.)
- (16 Ağustos 2013 ) Tuz Tebliği
Tuz etiketlerinde " Tuzu Azaltın, Sağlığınızı Koruyun" ifadesi zorunlu hale getirildi.
(16 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.)
- (14 Haziran 2014) Salça ve Püre Tebliği
Salçaların tuz içeriği en az % 64 azaltıldı. ( KM 'de %14'den %5'e düşürüldü.)
(1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek.)
- (6 Temmuz 2014) Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği
"meyve suyu" olarak tanımlanan ürünlerde ilave şeker kullanımı yasaklandı. (Eski uygulamada meyve sularına 150 gram/ Litre şekere izin verilmekteydi.)
(31/12/2014 tarihinde yürürlüğe girecek. 31/12/2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler 31/12/2015 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.)
- ( 23 Ağustos 2014 ) Sofralık Zeytin Tebliği
sofralık zeytinde tuz miktarı yaklaşık % 50 azaltıldı.Tuz oranı ağırlıkça maksimum % 8 ile sınırlandırıldı. (Eski Tebliğde tuz oranı "minimum %7, (mevcut durumda piyasada ağırlıkça % 12 tuz içeren zeytin bulunmaktadır.)
(31/12/2014 tarihinde yürürlüğe girecek. 31/12/2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler 31/12/2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.)