Bilindiği üzere, “Milli Tarım Projesi” kapsamında “Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı” çerçevesinde Trakya'dan sonra Ülkemizin batı bölgesi için de Şap hastalığı yönünden arilik çalışması başlatılmıştır.
Bölgenin arilik çalışmalarına hazırlık kapsamında, bölgede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan veteriner hekimlerin (epidemiyoloji il temsilcileri) Şap hastalığının kontrolü ve mücadelesinde teknik kapasitesini arttırmak amacıyla Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ve Birleşmiş Milletle Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ‘nün "Şap Hastalığının Kontrolü için Avrupa Komisyonu (EUFMD) teknik desteği ile 4 ayrı "Mihrak Araştırması ve Klinik Surveylans" çalıştay dizisi planlandı.
Çalıştayların son ikisi 14-17 Mart 2017 ve 28-31 Mart 2017 tarihleri arasında toplamda 22 ilden epidemiyoloji il temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Çalıştaylarda hastalık çıkan bir köyde söz konusu köye hastalığın hangi yolla bulaştığının araştırılması ve izlenmesi, hastalık çıkan köyden hastalığın hangi yollarla yayılabileceğinin tespiti ve bu tespitler doğrultusunda önlemlerin belirlenmesi, bu belirlenen önlemlerin uygulanışının izlenmesi ve denetim yolları, hastalık çıkan köyde kısa sürede kontrolü sağlamak amacıyla izlenecek yollar, hastalıkta klinik muayene yöntemi, teşhis için numune alımı ve yöntemleri, biyogüvenlik tedbirleri ve uygulama metotları senaryolar üzerinde gruplar halinde çalışıldı.
Bu bilgilerin sahadaki uygulama aşamalarını pratik anlamda gerçekleştirmek amacıyla da gerçek bir Şap mihrakında saha çalışması yapıldı.
Çalıştaylarda teknik destek Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Çalışma Grup Sorumlusu Sezai Cibelik, Burak Deveci, Yener Şekercan ve Anıl Demeli, FAO uzmanları Carsten Pozsch, Mark Hovari, Paolo Motta ve Gunel Ismayilova, Şap Enstitüsü Müdürlüğü Uzmanı Abdülnaci Bulut ve AB Uzmanı Işıl Aytemiz Danyer tarafından verildi.
Son iki çalıştayın kapanış ve değerlendirme oturumu Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Veli Gülyaz ve Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz’ın katılımlarıyla yapıldı.