Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Avrupa Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) işbirliği ile iç ve dış paydaşlarımızdan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün ilgili Daire Başkanlıkları, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Araştırma Enstitüleri, Gıda ve Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri, Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerin ilgili bölümlerinin katılımı ile 6-7 Haziran 2016 tarihleri arasında Ankara Plaza Otel’de “Mikrobiyolojik Risk Değerlendirme Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Çalıştay; TAIEX uzmanlarından Mr. Romano ZİLLİ (İtalya, Araştırma ve İşbirliği Birimi, Kontrol ve Programlama Bölümü), Dr. Anja BUSCHULTE (Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, Biyolojik Güvenlik Birimi), Dr. Alexandra FETSCH (Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, Mikrobiyal Toksin Birimi) ve Dr. Joost SMİD’in (Utrecht, Risk Değerlendirme Bilimleri Enstitüsü) katılımı ile Genel Müdürlüğümüz Risk Değerlendirme Daire Başkanı Şenay EKEN’in başkanlığında gerçekleştirildi.
Çalıştayda risk analizi ve mikrobiyolojik risk değerlendirmenin bileşenleri, risk yöneticilerinin mikrobiyolojik risk değerlendirmeyi ulusal ve uluslararası platformlarda nasıl kullanacakları üzerinde durulup, interaktif çalışmalar ile verilen eğitim desteklendi. Çalıştayda tehlikenin tanımlanması, tehlike karakterizasyonu, maruz kalmanın değerlendirilmesi ve risk karakterizasyonu gibi risk değerlendirme bileşenleri üzerinde oldukça detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Tehlike karakterizasyonu ve maruz kalmanın değerlendirmesinde kullanılan modeller ile mikrobiyolojik risk değerlendirmede kullanılan program araçlarına yönelik açıklamalar yapıldı. Çalıştay sonunda Almanya’da ortaya çıkan gıda kaynaklı iki ayrı salgın örneğinde bilime dayalı olarak gerçekleştirilen mikrobiyolojik risk değerlendirme faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğü ve risk yöneticilerinin bilime dayalı karar verme mekanizmalarındaki işleyişine yönelik bilgilendirmeler yapıldı.
Gıda mühendisi, ziraat mühendisi, veteriner hekim, tıp doktoru, biyolog gibi birçok farklı branşı temsil eden katılımcılarda mikrobiyolojik risk değerlendirme konusundaki farkındalığın arttırılmasına yönelik yapılan bu çalıştay;
Gıda güvenilirliği ve halk sağlığı ile uluslararası ticaret için önemli olan “bilimsel verilerin oluşturulması gerekliliği” yanında “risk yönetiminde bilime dayalı karar verme mekanizmaları” nın geliştirilmesinin önemine yönelik farkındalıklar da kazandırıldı.