T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İslam ülkeleri arasındaki ticareti geliştirecek adım atıldı

Yayın Tarihi : 19.12.2016

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerde bulunan küçük ölçekli çiftçiler ve kooperatifler arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik atılan adımlar tanıtıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), İİT Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve Ankara Ticaret Borsasının (ATB) katkılarıyla gerçekleştirilen ve üç gün süren "İslam Ülkeleri Ortak Pazarı ve Borsası Projesinin Tanıtımı ve Geliştirilmesi Çalıştayı" Ankara'da bir otelde yapıldı.

İİT üyesi ülkelerdeki küçük ölçekli işletmeler, aile çiftçileri ve kooperatifler arasında veri tabanı, bilgi ağı ve web sayfasının kurulmasını öngören proje kapsamında atılan adımların anlatıldığı çalıştayda, web portalının (www.icpcem.com) tanıtım ve geliştirilmesine ilişkin çalışmalar da ele alındı.

Anadolu Ajansı (AA) tarafından hazırlanan "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabının da konuklara dağıtıldığı çalıştayda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ATB arasında söz konusu portalın tanıtımı ve geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

"İslam ülkeleri arasındaki ticaret yeterli değil"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, çalıştayda İslam ülkeleri arasındaki ticarete ilişkin bilgiler verdi.

Ticaretin üretimden daha önemli bir noktaya geldiğine işaret eden Daniş, İslam ülkeleri arasındaki ticaretin yeterli olmadığına dikkati çekti. Daniş, "İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacmi bugün itibarıyla 132 milyar dolar. Yani dünya tarımsal ihracatının yüzde 11'ine tekabül ediyor. Nüfus anlamında bakıldığında ise yüzde 21'lik bir nüfusu kapsıyoruz. Buna rağmen aynı oranda ticaretimizin olmadığını görüyoruz." dedi.

E-ticaret sektörünün dünya genelinde büyüdüğünü söyleyen Daniş, "Bizim de yeni kurallarına uygun şekilde ticaretimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Bunun için de hazırlanan bu projenin İslam ülkeleri arasında hızla yayılması gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Daniş, ticareti artırmanın yolunun ticaret yapanların birbirlerini daha iyi tanımasından ve ticaret yapılan yolların güçlendirilmesinden geçtiğini belirtti.

"Platformla iş birliği ve dayanışma artacak"

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da söz konusu platformla İslam ülkeleri arasındaki iş birliğinin gelişmesinin yanı sıra dayanışmanın da artacağını vurguladı. İslam ülkelerinin potansiyeline vurgu yapan Yavuz, "Aynı anda dört ayrı mevsimi yaşayan ülkelere sahibiz. Her türlü ürünü, her mevsimde üretecek bir potansiyelimiz var. Bu potansiyeli ortaya koymamız gerekiyor" dedi.

İSEDAK Koordinasyon Ofisi Direktörü Selçuk Koç ise farklı alanlardan uzmanları çalışma gruplarında bir araya getirdiklerini belirterek, "Ortak bir anlayış ortaya koymak, İslam ülkeleri arasındaki politikaları yakınlaştırmak istiyoruz." diye konuştu.

Programda proje ve çalıştay hakkında sinevizyon gösterimi sonrasında Proje Sorumlu Otoritesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdür V. Abdullah Burak KESER adına Proje Fikir Sahibi ve İrtibat Yetkilisi Dr. Melik AYTAÇ, proje ve çalıştay hakkında genel bilgi verdi.

Portalın 57 İslam ülkesinde kullanımı yaygınlaştırılacak

Üç gün süren çalıştayda, portalın İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 57 İslam Ülkesinde kullanımının yaygınlaştırılması, portalın geliştirilmesine yönelik üye ülkelerde temsilci kurumların belirlenmesi ve belli aralıklarla temsilcilerle istişare toplantıları yapılmasına dair kararlar alındı.

Çalıştay'a Bakanlığımızın yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan ülkelerin delegasyonları, büyükelçilikler, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İlişkiler Daimi Komitesi (İSEDAK), İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA), İslam İşbirliği Teşkilatı İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Ticaret Borsası, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Merkez Birlikleri (Haykoop, Köykoop, Orkoop, Tarımkoop), GAP, El Sanatları Eğitim Merkezleri, Tarım Satış Kooperatifleri (Fiskobirlik, Trakyabirlik, Marmarabirlik, Tiftikbirlik, Kozabirlik, Tariş Üzüm, Tariş İncir, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı), Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği, Yetiştirici Birlikleri (Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği), Üretici Birlikleri (Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği), Türkiye Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği, Et ve Süt Kurumu, Toprak Mahsulleri Ofisi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek ve Un Fabrikası, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Ulusal Gıda Refrans Laboratuvarı, araştırma enstitüleri, çiftçiler, üreticiler üretici örgütleri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, ziraat odaları, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türk Patent Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü, Anadolu Ajansı ve diğer çeşitli kurum ve kuruluşlar katkı ve katılım sağladılar.​