T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çiftçimizin yüzü gülsün diye; yorulmak, durmak nedir bilmeden çalışıyoruz

Yayın Tarihi : 23.12.2016

​Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin 2023 yolunda emin adımlarla ilerlemesi için projeleri bir bir hayata geçirdiklerini anlatarak "Tarım stratejik bir sektördür. Türkiye ne kadar kalkınırsa kalkınsın, ne kadar ileri teknolojiye sahip olursa olsun tarım her zaman Türkiye için öncelikli stratejik bir sektör olmaya devam edecektir. Göreve başladığımız günden bugüne çiftçimizin yüzü gülsün diye yorulmak, durmak nedir bilmeden çalışıyoruz.

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen İzmir'in Tire ilçesinde "SÜTAŞ Ege Sütçülük Projesi, Tire Entegre Tesisleri" açılış törenine katıldı.

Tören öncesi Başbakanlık otobüsü üzerinden halka hitap eden Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, milletvekili seçildiği İzmir'e ve Tire'ye gelmesinden dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Aliağa ilçesinde de önemli projelerin açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yıldırım, "Şimdi de Tire'de tarımın ve hayvancılığın başkenti, Küçük Menderes'in, efelerin ovası, yiğit insanların bulunduğu İzmirlilerle beraberiz. Burada da 850 kardeşimize iş sağlayacak, bin aileye iş ve ekmek kapısı olacak bir tesisin açılısını yapacağız. Tire'ye ve İzmir'e hayırlı uğurlu olsun. İzmir, Türkiye'nin batıya açılan kapısı. İzmir olmadan Türkiye fotoğrafı eksik kalır. İzmir'in ilklerin şehri olduğunu huzurlarınızda ifade etmek isterim. İstiklal mücadelesinin başladığı ve zaferle noktalandığı şehrin adı İzmir'dir." şeklinde konuştu.

"2023 yolunda projeleri bir bir hayata geçiriyoruz"

Başbakan Yıldırım, İzmir'i, Ankara ve İstanbul'a otoyollar ve hızlı trenlerle bağladıklarını aktardı. Türkiye'nin 2023 yolunda emin adımlarla ilerlemesi için projeleri bir bir hayata geçirdiklerini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Kısa süre önce açılışı yapılan Avrasya Tüneli, aynı zamanda İzmir'in de projesidir. İki kıtayı denizin altından birleştiren, Asya ve Avrupa'ya 4 dakikada geçilen bu muazzam eser İstanbul'un değil aynı zamanda İzmir'in de projesidir. Oradan çıkıp Osmangazi Köprüsü'nden geçip inşallah 2018'de '3 saatte ver elini İzmir' olacak. Küçük Menderes ovasının yiğit insanlarını, çalışkan hanımlarını görüyorsunuz. Liderliğinizde (Cumhurbaşkanı Erdoğan) İzmir, Türkiye ile beraber 2023 hedefleri için gece gündüz demeden çalışacak ve mutlaka ülkemizi parmakla gösterilen 10 ülke arasına sokacağız inşallah. Yeter ki birliğimiz, dirliğimiz, kardeşliğimiz zarar görmesin. Bir olacağız. Tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet anlayışıyla teröre bu topraklarda asla fırsat vermeyeceğiz."

"Türkiye için kim bir çivi çaksa Hükümet olarak yanlarındayız"

Başbakan Yıldırım, daha sonra Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde SÜTAŞ Ege Sütçülük Projesi Tire Entegre Tesisleri'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, tesislerin İzmir, Ege Bölgesi ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Göreve geldiklerinden bu yana her gün yeni bir projenin temelini attıklarını, artık yetişemediklerinden aynı anda birçok tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini, Türkiye'nin her köşesinde çok önemli, çok güzel, hayırlı gelişmelerin yaşandığını, yeni tesislerin de hizmete açılacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

"Terörle bizi yormaya çalışanlar bilsin ki biz yorulmayız. Bu ülkenin birliğini, dirliğini, kardeşliğini bozmak isteyenlere karşı da pabuç bırakmayız. Evelallah bu projeler, bu çalışmalar, bu gayretler terörü de ülke gündeminden düşürecek en önemli faaliyetler olarak devam edecek. Açılan her tesis, yapılan her yatırım, ekmek olarak, iş olarak, hizmet olarak millete geri geliyor. Bu sebeple Hükümet olarak, Türkiye için kim bir çivi çaktıysa her zaman yanında olduk, destekçi olduk, yardımcı olmaya da devam edeceğiz."

"SÜTAŞ Tesisleri, 8 bin üreticiye düzenli aylık gelir kazandıracak"

Küçük Menderes Ovası'nda hizmete açılan SÜTAŞ Tesisleri'nin 120 bin metrekarelik alanda entegre tesisler, süt fabrikası, yem fabrikası, geri dönüşüm ve enerji tesisi, gübre üretim tesisinden oluşan bir kompleks olduğunu vurgulayan Binali Yıldırım, üniversite sanayi iş birliği modeliyle üreticilere hizmet verecek bir eğitim merkezinin de alanda yer alacağını ifade etti.

Tesislerde atıklardan elektrik enerjisi ve ısı enerjisi üretileceğine, fabrikada hiçbir şeyin zayi olmayacağına işaret ederek, "Çevre dostu" tesislerin hem enerjisini karşılayacağını hem de üretim yapacağını anlatan Başbakan Yıldırım, tesislerin bitkisel üretimin tetiklenmesi için de önemli bir fırsat olacağına, bölgenin berekete kavuşacağını, 850 vatandaşa doğrudan iş sağlayacağını, 8 bin üreticiye de düzenli aylık gelir kazandıracağını bildirdi.

"İzmir tarımsal üretimin merkezi"

Tarım deyince birçok insanın aklına İzmir kentinin gelmediğini, ancak İzmir'in üretimin merkezi olarak görüldüğünü vurgulayan Yıldırım, 1,1 milyar liralık hayvansal üretim değeri ile İzmir'in Türkiye ikincisi olduğunu kaydetti.

Canlı havan varlığı bakımından da Türkiye ikincisi olan İzmir'in, AK Parti iktidarında en fazla hayvancılık desteği alan ikinci il olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, geçmiş 14 yılda 1,5 milyar liralık hayvansal desteği İzmirli üreticilere aktardıklarını, kentin çiçekçilik, gıda ve tarımda önemli başarılara imza attığını aktardı.

Tarımsal ihracatın yüzde 13,5'inin İzmir'den yapıldığına dikkati çeken Binali Yıldırım şöyle devam etti:

"Tarım stratejik bir sektördür. Türkiye ne kadar kalkınırsa kalkınsın, ne kadar ileri teknolojiye sahip olursa olsun tarım her zaman Türkiye için öncelikli stratejik bir sektör olmaya devam edecektir. Göreve başladığımız günden bugüne çiftçimizin yüzü gülsün diye yorulmak, durmak nedir bilmeden çalışıyoruz. 2002'de 8 milyon ton olan süt üretimini 2015 yılı itibarıyla 19 milyon tona çıkardık. İki katından fazla bir artış sağladık. Süt ihracatını 24 milyon dolardan tam 235 milyon dolara yükselttik. Bugüne kadar öğrencilerimize 252 bin ton süt dağıtıldı. 14 yıllık çalışmaların sonucunda Türkiye, dünyada süt üretimi yapan 9 ülkenin bir tanesi. 2023'e gelmeden Türkiye, ilk 10 ülke arasında süt üretiminde yerini aldı. Burada da en büyük pay İzmir'in. Teşekkür ederiz İzmir'e."

"36 milyar liralık tarımsal milli geliri 4 katına çıkardık"

Türkiye'nin Avrupa süt üretiminde üçüncü olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, "Diğer tarım faaliyetlerinde de ciddi başarılara imza attık. Tarımsal hasılada Avrupa'da 1 numara olduk. Dördüncü sıradaydık, birinci sıraya geldik. 2002'de dünyanın üçüncü büyük tohum gen fabrikasını ülkemizde açtık. 36 milyar olarak devraldığımız tarımsal milli geliri 4 katına, 147 milyar liraya çıkardık. Tarımsal ihracatı da 4 kattan fazla artırdık." diye konuştu.

Milli Tarım Projesi ile havzaya göre destek çalışmasını başlattıklarını aktaran Başbakan Yıldırım, "941 havzada, hangi havzada hangi ürünlerin yetişeceğine dair bir plan yaptık. Herkes aynı ürüne yüklenmeyecek. Ürünler dengeli olarak dağılacak. Burada bir dedikodu yaymışlar, patates ekilmeyecekmiş, desteklenmeyecekmiş. Kocaman bir yalan, patates buranın vazgeçilmez ürünüdür, desteklenmeye devam edecek." dedi.

Gübrede KDV'yi kaldırdıklarını ve böylelikle ciddi bir ucuzlamanın söz konusu olduğunu açıklayan Yıldırım, "Bundan sonraki stratejimiz kimyevi gübreden ziyade organik, biyolojik gübrelere yoğunlaşmak. Biliyorsunuz bu kimyasal gübreyi alçak terör örgütü patlayıcı olarak kullanıyor ve birçok insanımızın canı yanıyor. Bunların önüne geçilecek." ifadesini kullandı.

Milli Tarım Projesi kapsamında mazota da önemli destek getirdiklerini, tarım sektörünü ileri taşıyacak anlık süt kayıt sistemini kurduklarını ve önemli projeleri hayata geçireceklerini vurgulayan Binali Yıldırım, "Hükümet olarak Türkiye'nin topyekûn kalkınması maksadıyla her alanda önemli adımlar atmanın, büyük atılımlar gerçekleştirmenin gayreti içindeyiz. Bütün kurumlarımızı bu amaç uğrunda harekete geçirerek tam seferberlik ilan ettik. Türkiye'yi dünyanın parmakla sayılacak ülkeleri arasına sokmak için var gücümüzle çalışıyoruz." diye konuştu. ​