T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

​Çiğ süt düzenlemesindeki amacımız, sağlıklı gıda ile tüketiciyi buluşturmak

Yayın Tarihi : 8.02.2017

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, son dönemlerde çiğ süt tüketimi ile ilgili yoğun bir talep oluşmaya başladığını, çiğ sütün vatandaşa satışına ilişkin yapılan düzenlemeyle amaçlarının sağlıklı gıda ile tüketiciyi buluşturmak olduğunu ifade ederek, "Bu konuda maksatlı yayın yapanları kınıyorum. Bunlar adeta sağlıksız gıdaya vatandaşın erişimi gibi bir yaklaşımı ortaya koymaktır ki bu da kabul edilebilir değildir." dedi.

Bakan Çelik, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin'i makamında kabul etti.

Çelik, son günlerde tartışma konusu olan çiğ sütün vatandaşa satışına ilişkin, Türkiye'de 19 milyon ton süt üretiminin yapıldığını, bunun 1 milyon 300 bin tonunun ari işletmeler tarafından gerçekleştirilebildiğini dile getirdi.

Çiğ sütün vatandaşa direkt arzına ilişkin yapılan düzenlemenin amacının çiğ süt talebi olan kişilere en yakın yerden sağlıklı çiğ süt temin edebilmek olduğunu belirten Çelik, konunun aile işletmesi ile irtibatlandırılmasının yanlış olduğunu, ari işletmelerin marketlerde satacakları sütün özelliklerini ve kriterlerini ortaya koyduklarını vurguladı.

Çelik, ari işletmelerde gerekli ekipmanlarla çiğ sütün 4 santigrat derecenin altına soğutularak uygun cihazlar ile 24 saat içerisinde tüketiciye ulaştırılacağını belirterek, süt arzında bir sorun olmadığını ancak tüketimi artırmak için çaba gösterdiklerini ifade etti. Çelik, "Son dönemlerde çiğ süt tüketimi ile ilgili yoğun bir talep oluşmaya başladı. Bu talep en yakın yerden vatandaşla çiğ sütün buluşmasına dönüşebilir mi? Ama bunun da sağlıklı olması gerekli, rastgele bir pazarın oluşması söz konusu olamaz. Amacımız sağlıklı gıda ile tüketicimizi buluşturmaktır. Bu konuda maksatlı yayın yapanları da kınıyorum. Bunlar adeta sağlıksız gıdaya vatandaşın erişimi gibi bir yaklaşımı ortaya koymaktır ki bu da kabul edilebilir değildir." ifadelerini kullandı.

Keskin de Türkiye'deki süt üreticilerinin yaklaşık yarısını temsil ettiklerine dikkati çekerek, çiğ sütün vatandaşa direk arzını yıllardır talep ettiklerini dile getirdi.

Buradaki amacın kaliteli sütün vatandaşlar ile buluşmasının sağlanması olduğunu ifade eden Keskin, bir ineği bulunan üreticinin de ari işletme olabildiğini, bu düzenlemenin, küçük üreticileri yok etmek değil, daha çok kaliteli süt üretimini teşvik etme gibi bir sonucunun olacağını söyledi.