T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yaş üzüm üretimimiz son 15 yılda yüzde 20 artarak 4,2 milyon tona yükseldi

Yayın Tarihi : 9.11.2017

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, son 15 yılda yaş üzüm üretimimizin yüzde 20 artışla 3,5 milyon tondan 4,2 milyon tona yükseldiğini belirterek "yaş ve kuru üzüm, ülkemizin marka ürünlerinden. Türkiye olarak kuru üzümde dünya pazarlarının neredeyse yarısını kontrol ediyoruz" dedi.

Meclisteki siyasi parti gruplarının, bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılması için komisyon kurulmasına yönelik ortak önergesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Genel Kurulda, Danışma Kurulunun önerisi üzerine, bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına yönelik parti gruplarının önergeleri birleştirilerek görüşüldü.

Bakan Fakıbaba, yaş ve kuru üzümün, ülkenin marka ürünlerinden biri olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin kuru üzümde dünya pazarlarının neredeyse yarısını kontrol ettiğini belirtti.

Türkiye'de 243 bin üretici tarafından 440 bin hektar alanda ortalama 4 milyon ton yaş üzüm üretildiğini ifade eden Fakıbaba, "Son 15 yılda yaş üzüm üretimimiz yüzde 20 artışla 3,5 milyon tondan 4,2 milyon tona yükselmiştir. Kuru üzüm üretimimiz ise 310 bin tondur. Kuru üzümde ihracatımız 2016 yılında 420 milyon dolar, ihracat miktarı 236 bin ton; 2017 yılı ilk sekiz aylık dönemde ise 240 milyon dolar olmuştur, ihracat miktarı 158 bin tondur." diye konuştu.

Sertifikalı üzüm fidanına 8 milyon liralık destek verdik

Üzüm üretimini artırmak üzere önemli çalışmalar yaptıklarını ve üreticilere çeşitli destekler sağladıklarını dile getiren Fakıbaba, "2005 yılında başlatılan sertifikalı fidan desteğiyle 2005-2015 döneminde toplam 8 milyon Türk Lirası destek verdik. 62 bin 789 dekar alanda kapama bağ tesis edilmesini sağladık. Üzüm üreticilerine dekar başı 13 lira mazot ve gübre desteği veriyoruz. Ayrıca organik tarım, iyi tarım uygulamaları, örtü altı desteği, biyoteknik ve biyolojik mücadele gibi konularda destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Fakıbaba, üzüm üretimine yönelik olarak TARSİM'in kapsamının genişletildiğini anlatarak, 2018 yılında başlatacakları Bağcılık Sektöründe Kapasite Geliştirme Projesi ile bağcılık sektöründe stratejilerin belirlenmesinin, üretim ve verimliliğin artırılmasının, ihracat potansiyelinin ve katma değerin genişletilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Üzüm fiyatları TMO'nun müdahalesiyle yükseldi

Kuru üzümde fiyat istikrarsızlığı dolayısıyla TMO'ya müdahale alım görevi verildiğini hatırlatan Fakıbaba, TMO'nun bu alımlar nedeniyle 18 milyon lira ödeme yaptığını, üzüm fiyatlarının müdahale sonrasında yükseldiğini belirtti.

Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi amacıyla okullara kuru üzüm dağıtılması projesinin de devam ettiğini belirten Fakıbaba, 6 milyonun üzerinde öğrenciye kuru üzüm dağıtıldığını kaydetti.

Araştırma önerisini biz de destekliyoruz

Fakıbaba, "Dört partinin de onay verdiği, bağcılık ve üzüm üreticilerinin sorunlarına yönelik araştırma önergesini biz de destekliyoruz. Bakanlık olarak, kurulacak araştırma komisyonunda gerekli katkıyı vermeye hazırız. Bu çalışmanın bağcılık sektörünün ve üzüm üretiminin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum." dedi.

Konuşmaların ardından, araştırma önergesi oybirliğiyle kabul edildi.