T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

''Vatandaşların kuraklık konusunda endişe etmesine gerek yok''

Yayın Tarihi : 5.03.2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır Ticaret Odası’nı ziyaretinde bir üretimde sıkıntı beklemediklerini belirterek “Vatandaşların kuraklık konusunda endişe etmesine gerek yok” dedi.


Bakan Eker, Maliye Bakanı  Şimşek ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar'ı ziyaret etti. Bakan  Eker, burada yaptığı konuşmada, 81 vilayette kuraklığın tarımsal üretime etkileriyle ilgili bir saha çalışması başlattıklarını söyledi. İlkbahar yağışları iyi giderse Türkiye'de korkulacak üretim düşüşü olmayacağına dikkati çeken Bakan Eker, "Bu konu üzerinden spekülasyonlar yapılıyor. Birileri bir laf söylediği anda diğerleri felaket senaryoları hazırlıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 12 ilinde hiç kuraklık yok. Diğer bölgelerde sonbahar yağışlarıyla ilgili olarak sadece küçük sıkıntılar oldu" ifadesini kullandı. Toprak Mahsulleri Ofisinin elinde 2 milyon 700 bin ton buğday stoğunun bulunduğunu anımsatan Bakan  Eker, şöyle konuştu: "Bir milyon ton ise mısır, 700 bin ton arpa satışa açık bir şekilde bulunuyor. Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacı yaklaşık 18 milyon ton civarındadır. Bu 18 milyon ton buğday ekmek, un, tohum ve makarna için geçerlidir. Bu yıl 22 milyon ton buğday ürettik. Bu yıl cumhuriyet tarihinin buğday üretiminde rekor kırdık. 2012 yılında 20 milyon 500 ton, 2011'de 21 milyon 800 ton buğday üretimi gerçekleştirdik. Rakamlara dikkat edilirse, hep ihtiyacımızın üzerinde üretim gerçekleştirdik.''


Türkiye'deki sanayicilerin sadece Türkiye'deki ihtiyaç fazlası olan buğdayını işleyip satmakla kalmadığını, ihraç etmek üzere aldıkları buğdayları işledikten sonra sattığını da vurgulayan Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye bu manada dünyanın en yüksek miktarda buğday unu ihraç eden ülkesi konumunda bulunuyor. Bu durumu bazen buğdayı ithal etmek şeklinde çarpıtıyorlar. Halbuki o buğday bizim kendi tüketimimiz için değil. Aksine ihraç edilmek üzere alınıp işleniyor. Türkiye'nin zaten öyle bir ihtiyacı ve problemi de yok. Bu yıl zaten böyle bir sıkıntıda beklemiyoruz. Vatandaşların kuraklık konusunda endişe etmesine gerek yok.''


Bakan Eker, çiftçiye verilen mazot parasının yüzde 16'ya tekabül ettiğini anımsatarak, Şubat ayında çiftçiye bir milyar 300 bin lira mazot ve gübre parası ödendiğini söyledi.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin 30 yıl boyunca terörle mücadeleye bir trilyon dolar harcadığını ifade ederek, bu paraları kalkınma, eğitim, sağlık, altyapı ve yatırımcıların desteklenmesi için harcamak istediklerini söyledi.


video tıkla.jpgfoto tıkla.jpg