T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Su ürünleri üretici örgütleri için kurumsal kapasite oluşturulacak

Yayın Tarihi : 12.03.2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tunç:  "Proje, ülkemizdeki su ürünleri üretici örgütlerinin AB'deki emsalleri gibi güçlü ve etkin olmaları, AB uyum kapsamında yürütülen çalışmalara önemli katkılar sağlayacak ve yön gösterici olacaktır"


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hollanda, Fransa ve İsveç ortaklığında yürütülen Su Ürünleri Üretici Örgütleri için Kurumsal Kapasite Oluşturulması AB Eşleştirme Projesinin açılış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.


Açılışta konuşan Müsteşar Yardımcısı Tunç, Türkiye'nin, AB'ye uyum sürecinde birçok proje fonundan yararlandığını ifade ederek, Türkiye tarımının Avrupa Birliğinin ortak piyasa düzenlerine uyumlu hale getirilmesi konusunda yapılacak çalışmalarda üretici örgütlerinin aktif rol alması gerektiğini söyledi. AB projeleri bağlamında pilot sektör olarak seçilen su ürünleri sektöründeki üretici örgütlerine yönelik Avrupa Birliği Eşleştirme Projesinin geçen ay başladığını anlatan Tunç, "Proje ülkemizdeki su ürünleri üretici örgütlerinin AB'deki emsalleri gibi güçlü ve etkin olmaları, AB uyum kapsamında yürütülen çalışmalara önemli katkılar sağlayacak ve yön gösterici olacaktır" dedi.


Su ürünleri sektörüne yönelik düzenlemeler yapıldığını, üretici örgütlerinin farkındalık düzeyinin artırılmasının hedeflendiğini dile getiren Tunç, Türkiye tarımının geliştirilmesinde üretici örgütlerine büyük sorumluluk düştüğünü de vurguladı.


“2014 yılı, BM tarafından  Dünya Aile Çiftçiliği yılı ilan edildi”


Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek  ise  bu yılın BM tarafından "Dünya Aile Çiftçiliği Yılı" ilan edildiğini anımsatarak, dünyada üretilen tüm gıdaların yüzde 80'inin küçük işletmeler tarafından üretildiğine dikkati çekti.  Küsek, küçük işletmelerin ticari kaygı değil yaşam tarzı nedeniyle üretim yaptıklarını, bu durumun da üretimde sürekliliği getirdiğini ve gıda güvenliğini sağladığını belirtti.


AB Eşleştirme Projesine ilişkin de Küsek, projenin su ürünleri üretici örgütlerinin yapılanmasına yönelik önemli altyapı oluşturacağını ifade etti. Türkiye tarımının birim alandan veya hayvan başına verimde dünya standartlarına ulaştığını ancak Türkiye tarım sektörünün tarımsal örgütlenmede olması gereken başarılara imza atamadığını anlatan Küsek, örgütlenme sürecinin de sektörle birlikte bir an önce tamamlaması gerektiğini belirtti.


Başlatılacak proje ile Türkiye'de su ürünleri sektöründe kurumsal kapasite geliştirilerek tüm paydaşlarla birlikte çalışabilecek nitelikli bir ekibe sahip olunacak. Proje ekibi, balıkçıların refah düzeyini yükseltilmesi, piyasada istikrarın sağlanması ve tüketicilere yüksek kalitede su ürünlerinin sunulması konularında çalışacak. Proje kapsamında Türk mevzuatı, AB mevzuatıyla uyumlaştırılacak, su ürünleri üretici örgütleri, ilgili AB mevzuatına uygun örgütlenme yapısına hazırlanacak, su ürünleri sektörünün kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak.