T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 4 bin 733 tesisi tamamladık”

Yayın Tarihi : 17.03.2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteği sağlanan 40  projenin  toplu töreninde 1 Ocak 2006'da uygulamaya başlanan program kapsamında 4 bin 733 tesisi tamamladıklarını ve bu tesislerde 43 bin kişi istihdam edildiğini söyledi

 

Çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere İzmir’e giden Bakan Eker, programı çerçevesinde Ödemiş ilçesi Ziraat Odası önünde üreticilerle görüştü. Burada yaptığı konuşmada Türkiye'de süt üretimini yüzde 100'e yakın oranda artırdıklarını belirtti.  


 

Bakan Eker, verimli topraklar üzerine kurulu İzmir'de tarımsal üretimi artırmak için 46 bin kayıtlı çiftçiye 1,7 milyar lira nakdi hibe desteği verdiklerini ifade etti. 10 yıl önce Türkiye genelinde bir yılda 1,8 milyar lira destek ödenirken, bugün bu rakamın 10 milyar liraya çıktığını belirten Bakan Eker,  5 kat artış yakaladıklarını vurguladı.  


 

Bakan Eker, konuşmasında tarımsal hasılanın da 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktığını, bu rakamlarla Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğunu dile getirerek, sağlanan başarıya rağmen alınması gereken mesafenin bulunduğunu, eksiklerin giderilmesi için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.

 

“4 bin 733 tesisin 119'u İzmir'de”

 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında ülke genelinde kurulan 4 bin 773 tesisten 119'unun İzmir'de olduğunu aktaran Bakan Eker, Ödemiş'in de süt üretimiyle ön plana çıkan bir ilçe olduğuna dikkat çekti. Bakan Eker, şöyle konuştu: "Türkiye'de süt üretimini yaklaşık yüzde 100 oranında artırdık. 8,4 milyondan 17 milyon tona çıkardık. İzmir'de 1,4 milyon tonluk süt üretiminin yüzde 32'si Ödemiş ilçesinde yapılıyor. Ödemiş'e 85 milyon lira çiğ süt desteği verildi, 52 milyon lira yem bitkileri desteği ödendi. Hükümetimiz döneminde ilçedeki 5 bin 800 çiftçiye 250 milyon lira karşılıksız hibe desteği verildi. Biz hayvancılığı çok önemsedik. 10 sene önce devlet 1,8 milyar lira tüm tarıma destek veriyordu, bunun sadece yüzde 4'ü yani 83 milyon lira hayvancılığa gidiyordu. 2013'de bu rakam 2 milyar 750 milyon lira oldu."

 

Kırsal kalkınma kapsamında Ödemiş'te zeytin, süt ve kestane tesisleri olmak üzere 7 tesis yaptıklarını aktaran Eker, "3 milyon 100 bin lira kredi temin ettik. 43 bin aile bu bitirdiğimiz tesislerde ekmek parası kazanıyor. Bundan sonraki süreç içerisinde Ödemiş ve İzmir'i daha iyi noktaya getirmek için projelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

 

Bakan Eker, "İzmir bütün tarım ürününün yetiştiği, hayvancılık ve yem bitkilerinde çeşitliğin olduğu bir il. Bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi yapmaya devam edeceğiz. Benim Ödemiş'e daha fazla gelmem gerektiğini hissettim. İnşallah bundan sonra efeler diyarına daha sık gelme gayretinde olacağım" diyerek sözlerini tamamladı

 

İzmir Valisi Mustafa Toprak da Bakan Eker'in Ödemiş'e ve İzmir'e verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.

 

“2015 sonuna kadar biz 4 bin 733 tesisi 6 bine çıkaracağız”


Bakan Eker, daha sonra Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan 40 tesisin toplu açılış ve makine-ekipman dağıtım törenine katıldı.

 

Armutlu beldesinde hibe desteklerle kurulan bir yumurta tasnif ve paketleme tesisi'nde düzenlenen törene katılan Bakan Eker, konuşmasına 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle hayatını vatan ve görev uğruna kaybeden sivil ve asker tüm şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla yad ettiğini ifade ederek başladı.

 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın uygulamaya geçme sürecini  anlatan Bakan Eker, 2002 krizi sonrası Dünya Bankası'nın verdiği krediye koyduğu koşulla tarımsal üretime sağlanan desteklerin kaldırıldığını belirtti. Bakan Eker şöyle devam etti: “81 vilayette kendi bütçemizden yapacağımız ve damla sulamanın da yağmurlama sulamanın da ekonomik yatırımların da yer aldığı yüzde 50 hibe destekli bu programı başlattık. 1 Ocak 2006'da uygulamaya başladığımız program kapsamında 4 bin 733 tesisi tamamladık. Her birine yüzde 50 olmak üzere 930 milyon lira hibe verdik. Bu tesislerde 43 binin üzerinde insan çalışıyor. Türkiye'de tarıma dayalı sanayileşmede yeni bir hamle, bir dönem, bir süreç başlattık. Artık köylü de kooperatif de birlik de sadece hammade üretmiyor, ürettiği hammaddenin ürüne, markaya, gıda maddesine dönüştüğü, katma değer kazandığı yeni bir sanayi ürünü haline getiriyor. Biz bir hedef koyduk, 2015 sonuna kadar biz 4 bin 733 tesisi 6 bine çıkaracağız."

 

Bakan Eker, 1 Ocak 2007'de başlayan makine ve ekipman desteği kapsamında da 222 bin projeye 822 milyon lira hibe desteği verdiklerini belirtti.

 

İzmir'e ise bu program kapsamında 25 milyon lira destekle toplam 119 ekonomik yatırım tesisi kazandırıldığını, 2 bin 723 makine ekipman için de destek verildiğini anlatan Bakan Eker, tarımsal desteklerle ilgili bilmeyen insanların yalan, yanlış bilgileri kamuoyuyla paylaştığını söyledi.

 

Uygulanan politikalarla Türkiye'de ilk kez İzmir'de gebe düve ihraç edildiğini, bugün yine ilk kez İzmir'de gebe Saanen keçisi ihraç edileceğini aktaran Bakan Eker, bu başarıların arkasında tarım ve hayvancılığa verilen desteklerin yattığını, hayvancılığa bir yılda verilen desteğin 83 milyon liradan 2 milyar 750 milyon liraya çıktığını dile getirdi.Türkiye'nin tarımsal üretim değerinin 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktığını, dünyada 11'inci sıradan 7'nciliğe, Avrupa'da ise 4'üncü sıradan 1'inciliğe yükseldiklerini anlattı.

 

Yapılan ithalatın hiçbirisinin yokluktan veya ihtiyaçtan değil ticaretin gereği olarak yapıldığını söyleyen Bakan Eker, toplam ihracatın ise ithalatın üzerinde olduğunu kaydetti. İhracat rakamlarının ortada olduğunu belirten Bakan Eker, bunlara rağmen ithalat eleştirisinde bulunmanın Türk çiftçisine, üreticiye hakaret olarak algılanması gerektiğini savundu. 


 

Gıdada 5 milyar dolara yakın dış ticaret fazlasının bulunduğunu belirten Bakan Eker, toplam rakamlarda da kauçuk, selüloz, tekstil elyafı gibi kalemlere rağmen ihracatın ithalatı geçtiğini ifade etti.


“AB'ye ihracat onaylı 41 tesisten 9'u İzmir'de”


Konuşmasında İzmir'in tarımsal üretim değerinin de 2,3 milyar dolardan 7,2 milyar dolara çıktığını söyleyen Bakan Eker, şöyle konuştu:

 

" 46 bin çiftçiye 1,7 milyar lira karşılıksız nakdi destek verdik. Dünya Bankasının talimatıyla uygulanan Doğrudan Gelir Desteğini de kaldırdık, onun yerine üretimi destekleyen, ürüne prim veren bir anlayışı getirdik. 2002'de tarıma 1,8 milyar dolar destek verilirken bugün yaklaşık 10 milyar lira destek veriliyor, 5 kattan daha fazla artırdık. Bugün itibarıyla ödediğimizi destek miktarı, yılın 2,5 ayında 3 milyon 600 milyon lira. Bu, 2002'de bir yılda ödenenin iki katıdır."

 

Bakan Eker, İzmir'in süt üretiminin yanı sıra ihracatında da iddialı olduğuna dikkati çekerek AB'ye ihracat yapma onayına sahip 41 tesisten 9'unu İzmir'de olduğunu, kentin bu anlamda liderlik ettiğini ifade etti.

 

Törende Torbalı ve Foça ilçelerine yapılan video konferans bağlantısıyla, geçen yıl yüzde 50 hibe desteği sağlanan 40 projenin açılışı da yapıldı. Yaklaşık 21 milyon liraya mal olan yatırımların 9,5 milyon liralık bölümünün bakanlık tarafından karşılandığı, bu yatırımlarda 483 kişinin istihdam edildiği belirtilen törende, geçen yıl üreticilere verilen hibe desteğiyle sağlanan 794 makine ve ekipmanın üreticiye teslimi yapıldı. Bakanlığın makine ekipman desteği kapsamında İzmir'deki üreticilere geçen yıl 3,9 milyon lira ve 3 güneş enerjili sulama projesi için 120 bin lira hibe desteğinde bulunduğu kaydedildi.

 

Tören kapsamında ayrıca AB'ye ihracat yapmak için gerekli olan onay belgesini alan işletmelere sertifikaları Bakan Eker tarafından verildi.

 

Ayrıca İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Azerbaycan'a 100 damızlık saanen keçisi ihracatı yapılması nedeniyle de tören düzenlendi. Burada Bakan Eker, kepenek giyerek kucağına aldığı oğlakları sevdi.