T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakan Eker; “Bakanlık olarak soylu ve güzel atlar yetiştirerek bunu dünya pazarına sunabilmek için düzenlemeler yapıyoruz.”

Yayın Tarihi : 11.04.2014

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker İstanbul'da yapılan At ve Binicilik Fuarı Equist İstanbul Horse Show'un açılışına katıldı. Bakan Eker burada yaptığı konuşmada "Bakanlık olarak yetiştiricilik boyutunu ön plana çıkarmak, soylu ve güzel atlar yetiştirerek bunu dünya pazarına sunabilmek için düzenlemeler yapıyoruz. Destekler, teşvikler ve buna ait mekanizmalar kurduk" dedi.


Bakan Eker, "At ve Binicilik Fuarı Equist İstanbul Horse Show"un açılışında, atların insanlık tarihinde çok önemli bir yoldaş olduğunu belirterek, Necip Fazıl Kısakürek'in atlar için söylediği "At bir hayvan değil. Varlıkları cansızlar canlılar, bitkiler sınıflandırılırken atın hayvan kategorisinde sayılmaması gerekiyor, hayvanla insan arasında bir yerde" sözlerine atıfta bulundu. Atların insana benzer kıskanma ve utanma gibi özellikleri de olduğunu anlatan Bakan Eker, şöyle konuştu: "At hırslanıyor, bir ihtiras var atta. Bu ihtirasın belki de bir yansıması olarak kıskanıyor. Bu da çok önemli bir vasıf, insanda da var. Utanma duygusu var. Bu da insana benzer bir vasıftır ve at bir de sancılanıyor. Onun için at tedavi merkezlerinde sancı odaları var, sancılandığında kendine zarar verecek kadar sağa sola çarpabiliyor. Kuşkusuz başka özellikleri de var ama bu 4 vasıf, belki de binlerce yıldır insana yoldaş olduğundan, at ile insan arasında oluşan arkadaşlık, sevgi, yoldaşlık, mutlaka bu iki tür arasında bir takım benzerlikler olmalı ki, sürdürülebilsin. Bu söylediklerim evrensel. Ne yerel, ne bölgesel, ne ulusal. Ama bizim açımızdan tarihsel olarak baktığımızda ilave bir takım değerler ifade ettiğini de biliyoruz." dedi.


Ulusal olarak atla ilave bağlılıkların olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, bunun yanı sıra kentleşme sürecinde bir takım değerlerle birlikte atların da ihmal edildiğini, atla ilgili yeni şehircilik anlayışı dahilinde, atla ilişkinin daha doğru, daha sağlıklı geliştirilmesinin gerekliliğine vurgu yaparak, son 10 yılda bir çok sektörde olduğu gibi atçılık sektöründe de olağanüstü gelişmeler olduğundan bahsetti. Bakan Eker, "Gerek mevzuat, düzenlemeler, gerek uygulamalar, gerek ata, atçılığa sahip çıkmamız bizi bir yerden bir yere getirdi. Ama hala katedilecek çok mesafe var. Biz bakanlık olarak bir yandan özel sektörün atçılık faaliyetinin geliştirilmesi, altyapının iyileştirilmesi, özel sektör atçılığının geliştirilmesi ama sadece ve sadece tek boyutlu bir yarışçılıkla değil, yetiştiricilik boyutunu ön plana çıkarmak soylu ve güzel atlar yetiştirerek bunu dünya pazarına sunabilmek için düzenlemeler yapıyoruz. Destekler, teşvikler ve buna ait mekanizmalar kurduk" diye konuştu. Bakan Eker, bundan sonraki süreçte bir yandan bunu daha iyi bir noktaya taşımak, öte yandan attan ayrı kalmış ve onu neredeyse unutacak noktaya gelmiş, modern kent insanının atla tekrar bağlarının güçlendirilmesi, onu tekrar atla buluşturacak imkanlar, yatırımlar, kurumlar oluşturması için tasavvura sahip olduklarını anlattı. Türkiye'nin safkan Arap Atı yetiştiriciliğinde dünya ölçeğinde bir yer olduğunu dile getiren Bakan Eker, Bursa Karacabey, Malatya Sultansuyu ve Eskişehir Çifteler-Mahmudiye'deki üç kurumda binicilik ve hipoterapi merkezleri kuracaklarını, ilgili diğer sektör paydaşlarla bunun çalışmasının devam ettiğini, ilk uygulamanın yakın bir gelecekte Ankara'da hizmete gireceğini bildirdi.


Bakan Eker atla, insanları buluşturmayı amaçladıklarını belirterek, "At sadece kırsal alanda yaşayan bir varlık değil. Bana göre, kentte yaşayanın ata daha çok ihtiyacı var. Onun yoldaşlığına, onunla senkronize şekilde yapılacak sportif aktiviteye şehirde yaşayanların daha çok ihtiyacı var. Yeni şehircilik tasavvurunda artık büyükşehir belediyeleri bundan sonraki süreçte, bunu da faaliyet alanlarının içinde bir yere yerleştireceklerine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Eker, atçılığı sektör olarak geliştiren ülkelerde, endüstri, sanayi, teknolojinin geliştiğine, atın beslenmesinden, binicilikle ilgili kıyafetlere, atın kendisinin ihtiyaç duyduğu malzemelere kadar, at yetiştiriciliğinde kullanılan malzemelerin tamamının bir sektöre, bir sanayiye dönüştüğünü dile getirdi. Mehdi Eker, bu anlamda fuarın, atçılık sektörü ile ilgilenenlerin dünyada gelişen en son bilgi ve teknolojiyle buluşacakları önemli bir fuar olduğunu belirterek, "Türkiye dışından 8 ülke temsil ediliyor. geçen yıla göre en az yüzde 20 artışla bir katılımcı, ziyaretçi bekleniyor. Bu bir imkan, bir fırsat. Çünkü sektörün bütün paydaşları küresel anlamda bir araya geliyor. Kim neyi üretmişse, kim hangi bilgiye, hangi teknolojiye sahipse getirip bu fuarda sergiliyor. Böylece kendi hazırladığımızı sunma imkanına sahip olurken, dünyanın diğer bölgelerindeki ürün ve bilgileri de burada görmüş olacağız" diye konuştu. Daha sonra fuarın açılışını yapan Bakan Eker, sektör temsilcilerine ve fuara katkı sağlayanlara plaket takdim etti. Ardından fuar alanını gezen ve yetkililerden fuara ilişkin bilgi alan Bakan Eker, oyuncu Cemal Hünal ve ekibinin "Tarihin İçinden Dörtnala" gösterisini izleyerek, oyuncu Hünal'la gösteriye ilişkin sohbet etti.