T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakan Eker, Diyarbakır’da "Kadın ve Engellilerin İstihdam Projesi" kapsamında gerçekleştirilen sertifika dağıtım törenine katıldı

Yayın Tarihi : 14.04.2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,  Diyarbakır temasları kapsamında  Vali Mustafa Cahit Kıraç'ı ziyaret etti.  Valilik ziyaretinin ardından Bakan Eker, Bismil ve Silvan ilçesindeki tarihi mekanlarda incelemelerde bulundu.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, beraberinde AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Oya Eronat, Mine Lök Beyaz, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve İl Emniyet Müdürü Halis Böğürücü ile Bismil ve Silvan ilçelerindeki tarihi alanlarda incelemelerde bulundu. Bismil'e gelen Bakan Eker, yapımı devam eden 100 yataklı Bismil Devlet Hastanesi'nde inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Bismil Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi'ne geçen Bakan Eker, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında Kaymakam Vehbi Bakır'dan bilgi aldı. Bakan Eker, merkez bünyesinde "Kadın ve Engellilerin İstihdam Projesi" kapsamında verilen kurslarda sertifika almaya hak kazananlara sertifikalarını verdi.


Kortik Tepe'ye müze Ilısu Barajı'nın suları altında kalma riskine karşın Dicle Nehri havzasında arkeolojik kazıların yapıldığı ve 4 bine yakın eserin bulunduğu Kortik Tepe'yi ziyaret eden Bakan Eker, arkeolojik çalışmaları yürüten Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vechi Özkaya'dan bilgi aldı. Bakan Eker, Kortik Tepe'yle ilgili hazırlanan sunumu izledikten sonra yaptığı açıklamada, Kortik Tepe'nin insanlık tarihinin en önemli yerleşim merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Dicle Nehri ve Batman Çayı'nın kesiştiği bir noktada bulunduklarını anlatan Bakan Eker,"12 bin 400 yıl önceye ait eski bir yer. İnsanların yaşam biçimine, inançlarına ve değerlerine ait bir çok buluntunun ortaya çıkarıldığı bir yerdeyiz" dedi. Bakan Eker, şunları söyledi: "Bu sahanın muhakkak süratle muhafaza edilmesi ve korunması gerekir. Bunu Kültür Bakanımızla da konuşacağım. Çünkü burası Dicle havzasındaki bütün arkeolojik alanların hepsinden çok daha eski ve daha önemli. Bu nedenle somut eserlerin bulunduğu bir müze oluşturulması gerekiyor. İnsanlar çeşitli ürünler üretiyordu. Çeşitli taşlar kullanıyordu. Gündelik malzemeler bu alanda üretiliyordu. 4 bin civarında eser buradan çıktı. İnsanlık tarihinin o dönemine ait birçok konu bu şekilde aydınlığa kavuşacak. Onun için de bu bölgenin korunması ve bölgedeki kazıların tamamlayıcı olması gerekiyor. Bunun için yoğun bir şekilde çalışılacak." dedi.


Dicle Nehri havzasında çok sayıda kazının yapıldığını ve buralardan binlerce tarihi eserin çıkarıldığını belirten Bakan Eker, konuşmasını "Bunlar şu an sergileniyor. Bunların üzerinden halen araştırmalar yapılıyor ve üzerinden bir takım teoriler gelişecek. Sahanın muhakkak süratle muhafaza edilmesi ve korunması gerekir. Üzerinde duracağız ve çalışacağız" sözleriyle tamamladı. Bakan Eker, daha sonra Silvan ilçesine geçerek, buradaki Hasuni mağaraları hakkında bilgi alarak, mağaraları gezip incelemelerde bulundu.