T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakan Eker: Bilgi ve teknolojiyi önemli ölçüde kullanan bir bakanlığız

Yayın Tarihi : 22.05.2014

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, doğru politika üretebilmek için güvenilir bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bilgi ve teknolojiyi önemli ölçüde kullanan bir bakanlık olduklarını söyledi.

 

Harita Genel Komutanlığı tarafından düzenlenen "Kurumlararası Coğrafi Veri Paylaşımı, Birlikte Çalışabilirlik ve Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu (BHİKPK) Olağan Genel Kurul Toplantısı, 22 Mayıs 2014 tarihinde Ankara JW Marriott Otelde yapıldı.

 

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ilgili bakanlık ve kurumların bürokratları katıldı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, tarımın stratejik öneminin giderek arttığını ve Türkiye'nin tarımsal üretim ve gıda tedariki açısından avantajlı bir ülke olduğunu söyledi.

 

Türkiye tarımının son 11 yılda çok önemli gelişmeler kaydettiğini dile getiren Bakan Eker, "Tarım sektörümüz son 10 yılın 9'unda büyüdü. Bu dönemde, tarımsal hasılamız 23,7 milyar dolardan 62 milyar dolara yükseldi" dedi.

 

Doğru politika üretebilmek için elde doğru ve güvenilir bilgi olması gerektiğini ifade eden Bakan Eker, bilgi ve teknolojiyi önemli ölçüde kullanan bir bakanlık olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

 

"2,2 milyon çiftçimizin kayıtlı olduğu bir Çiftçi Kayıt Sistemimiz var. Tarımsal destekleri bu kayıt sistemi üzerinden veriyoruz. Bu yıl çiftçilerimize yaklaşık 10 milyar lira destek ödemesi yapacağız. Bu desteklerin doğrulanmasında bilgi, teknoloji, uydu fotoğrafları ve diğer teknolojik unsurların kullanımı çok önemli. Toprak, topografya, iklim vb. verileri analiz ederek Türkiye'de 30 Tarım Havzası oluşturduk. Tarımsal desteklerimizi bu havzalara göre belirliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu havza çalışmamızda Coğrafi Bilgi Sistemi ve diğer tamamlayıcı unsurlardan daha fazla faydalanacağız."

 

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de "Coğrafi Veri Paylaşımı ve Birlikte Çalışılabilirlik Konusunda Yürütülen Çalışmalar" konulu oturumda bir konuşma yaptı. Genel Müdür Küsek, en küçük yerleşim birimi olan köylerin tarihsel ve idari bağlılıklarının değişiminin anlık olarak tüm kurumlarca takip edilebileceği bir platformun ivedi olarak sisteme girmesinin önemine dikkat çekti.

 

Oturumda Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Bekir Tüzel, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney de birer konuşma yaptılar.

 

Fuaye alanında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı bir stant da açtı. Stantta tüm katılımcılara, Tarım Bilgi Sistemi (TBS), Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin Web-Portalı, TÜKAS sisteminde 10000 TARGEL personelinin "Tarım Sayımı" için parsel bazında tarımsal işletmelerin arazi, bitkisel üretim, hayvancılık ve makine ekipman bilgilerini gireceği mobil uygulamalar, Köy Veri Tabanı ve Tarım Veri Konsadilasyonu için geliştirilen uygulamalar ekranlar aracılığıyla katılımcılara tanıtılarak, proje bazlı broşürler dağıtıldı.

 

Toplantının öğleden sonra gerçekleşen oturumlarında ise konunun uzmanları tarafından Coğrafi Veri Toplama, Güncelleme ve Paylaşımına Yönelik Kurumlar Arası İşbirliği Çalışmaları ve Beklentiler, Coğrafi Veri Standartlarına ilişkin bilgiler verildi.

 

Etkinliğin son oturumunda ise "Üretici Kurumlardan Beklentiler, Üretici Kurumlara Sağlanacak Veriler, Üretici/Kullanıcı Koordinasyon ve İlişkileri ile Karşılaşılan Sorunlar, Veri Sunumuna Yönelik Talep ve Öneriler" konulu panel düzenlendi.

 

Tuğgeneral Metin Keşap'ın kapanış konuşması ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından toplantı sona erdi.