T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mirmahmutoğulları: 1 milyon 744 bin kadın çiftçiye eğitim verildi

Yayın Tarihi : 21.10.2014
15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, 10 yılda 138 bin toplantıda 1 milyon 744 bin kadın çiftçiye tarımsal üretim ve yayım çalışmaları ile ev ekonomisi eğitimi verdiklerini bildirdi.

İlk defa 1996 yılında bazı ülkelerde kutlanan ülkemizde ise 1998 yılından itibaren kutlanmaya başlanan 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü etkinlikleri bu yıl koordinatör il olarak seçilen Adana’da yapıldı.

Bu yıl koordinatör il olarak seçilen Adana’da yapılan 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın yanı sıra Adana Valisi Mustafa Büyük, Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Adana İl Müdürü Hamit Aygül, eşleriyle birlikte kadın çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende, Bakanlığın yürüttüğü Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi’nin uygulandığı Adana, Kayseri, Tunceli, Karaman, Muş, Zonguldak, Iğdır, Hakkâri, Muğla, Aydın, Diyarbakır, Niğde, Sinop ve Gaziantep’te eğitim alarak projeden faydalanan başarılı kadın çiftçiler öykülerini anlattılar.

Etkinlikte konuşan Mirmahmutoğulları, annesinin de çiftçi olduğunu ve kardeşleriyle birlikte kendisinin bugünlere gelmesinde annesinin büyük emeği olduğunu söyledi.

Ülkemizdeki kadınların her zaman çok çalıştıklarını, özellikle köylerde yaşayan kadınların ev, tarla ve hayvancılık işlerini neredeyse tek başlarına yürüttüklerini ifade eden Mirmahmutoğulları, kadın çiftçilerin eğitimi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le birçok proje hazırlayıp hayata geçirdiklerini belirtti.

Bakanlık olarak son 10 yılda 1 milyon 744 bin kadın çiftçiye eğitim verdiklerini vurgulayan Mirmahmutoğulları, yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi:
"Bakanlık olarak son 10 yılda tarımsal üretim ve yayım eğitim çalışmaları kapsamında 42 bin toplantı yaptık ve 563 bin kadın çiftçimizi eğittik. Ev ekonomisi ile ilgili de 96 bin toplantı yaptık ve 1 milyon 181 bin kadınımıza eğitim verdik. Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayın Projesi kapsamında 9 bin toplantı yaptık ve 116 bin ziraat mühendisine eğitim verdik. Proje başlangıcından bugüne yönetici kadınlarımızla 10 bin toplantı yaptık ve 63 bin yönetici kadınımıza eğitim ve destek verdik. Önemli olan kadınlarımızın ürettiği katma değeri ekonomimize yansıtabilmek."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül ise törende kısa bir konuşma yaparak Bakanlık olarak eğitim faaliyetlerine çok önem verdiklerini kaydetti. Bu kapsamda milyonlarca çiftçinin yanında olduklarını ve eğitim faaliyetlerinin hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Gül, kadın çiftçilerin 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerini noktaladı.

Adana Valisi Mustafa Büyük de, doğuda ve batıda asıl iş yükünün kadının omuzunda olduğunu vurgulayarak bu yükün köylerde daha da öne çıktığını hatırlattı. Eğitimin bu açıdan çok önemli olduğunu belirten Büyük, “Özellikle tarım ve hayvancılık konularında eğitimin devamlılığı önem arz ediyor. Kadın çiftçilerimiz, hayatın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle onların eğitilmesi çok önemli" dedi.

Konuşmaların ardından proje kapsamında eğitim gören ve başarılı çalışmalara imza atan 14 ilden kadın çiftçiye plaket verildi. Kutlamaların ikinci gününde ise aileleriyle birlikte kadın çiftçilerin ve il müdürlüklerinden yetkililerin katıldığı il tanıtım gezisi düzenlendi.

15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü etkinlikleri akşam verilen gala yemeği ve TRT Sanatçısı Engin Koyuncu’nun verdiği muhteşem konserle sona erdi.