T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakan Eker, “Erken uyarı istasyonları ile meyvecilikte kaliteyi arttıracağız”

Yayın Tarihi : 12.01.2015

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Isparta'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Eker, "erken uyarı istasyonları" ile meyvecilikte kaliteyi arttıracaklarını belirterek  erken uyarı sisteminde ilk uygulama yerinin de  Isparta olduğunu dile getirdi.

Isparta'daki bir otelde düzenlenen Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'nda konuşan Bakan Eker, 891 bin hektar yüzölçümüne sahip Isparta'nın toplam tarım alanının 211 bin 525 hektar olduğunu, bu alanlardan da 86 bin 444 hektarlık alanın Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yer aldığını söyledi. 


"Isparta için 2020 vizyonu"

Bakanlıklarının Isparta'daki 2015-2020 vizyonu hakkında bilgi veren Bakan Eker, elma üretiminde Türkiye lideri olan Isparta'da üretimle katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan desteklerin arttırılarak devam edeceğini dile getirdi. 

Bakan Eker, mevcut bahçelerin yenilenmesi ve yeni modern bahçelerin kurulması ile elma üretiminin 635 bin tondan 800 bin tona çıkarılacağını kaydetti. ​Isparta'nın Türkiye'nin kiraz üretim ve ihracat merkezi haline getirileceğini, kayısı ve armut üretiminde önemli artışlar sağlanacağını anlatan Bakan Eker, şöyle devam etti: "Kiraz üretiminde Türkiye'de 4. sırada olan Isparta'nın 30 bin ton olan üretimi 20 bin ton artırılarak 50 bin tona çıkarılacak. Kiraz ihracatı yüzde 100 artırılarak 15 bin tondan 30 bin tona çıkarılacak. 16 bin ton olan kayısı üretimi iki kat artırılarak 32 bin ton olacak. Armut üretim alanı 300 dekardan 13 kat artışla 4 bin dekara yükseltilecek. Başta Deveci armudu olmak üzere Isparta'nın armut ihracatında önemli bir seviyeye ulaşması sağlanacak."

Bakan Eker, "erken uyarı istasyonları" ile meyvecilikte kaliteyi arttıracaklarını kaydetti. Türkiye'de meyvecilik alanında erken uyarı sisteminde ilk uygulama yeri Isparta'da 27 olan istasyon sayısını 40'a çıkaracaklarını bildiren Bakan Eker, böylece etkin zirai mücadele yapılarak verimli ve kaliteli üretim sağlanacağını vurguladı. 

Isparta'nın soğuk hava deposu kapasitesini artıracaklarına işaret eden Eker, 96 olan soğuk hava deposunun 110'a, 384 bin ton olan kapasiteyi ise 450 bin tona çıkarılacağını ifade etti.  Bakan Eker, Isparta'da çilek üretim alanını 5 yıl içinde 300 dekardan 5 bin dekara, yayla şartlarındaki sera domates üretim alanını bin 500 dekardan 3 bin dekara yükselteceklerini dile getirdi.

Yağlık gül üretiminde dünya lideri olan Isparta'nın, gül yağı üretiminde dünyadaki payını artıracaklarına dikkati çeken Eker, "8 bin ton olan yağlık gül üretimi 5 yıl içinde 16 bin tona, dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'nın dünyadaki üretim payını yüzde 75'e çıkartacağız. Kesme çiçek üretim alanı 480 dekardan 650 dekara, karanfil üretimi yıllık 50 milyon adetten 70 milyon adede çıkarılacak" diye konuştu.

Bakan Eker, etkin ıslah çalışmaları ile verimi yüksek saf kültür ırkı hayvan sayısını 86 binden 130 bin başa çıkaracaklarını belirtti. 2020 yılında süt üretimini 200 bin tondan 300 bin tona çıkaracaklarını anlatan Eker, 5 ilçede ruhsatlı hayvan pazarı kurulmasının sağlanacağını ifade etti. 


"Belgeleri bende Meclis'te gösterdim"

Bakan Eker, hükümete geldiklerinde hükümetin ve devletin benimsediği bir politika bulunduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gün Türkiye bir krizden geçmiş. 2001 yılındaki krizde Türkiye'ye demişler ki; 'Siz tarıma verdiğiniz desteğin üretim ve verimlilikle ilgisini keseceksiniz. Yani verdiğiniz destek üretimi artırmak için, verimliliği artırmak için kullanılmayacak. Bunların belgeleri bende. Meclis'te de gösterdim. O zaman hangi bakanların altında imzası var belli. O günkü ekonomiden sorumlu bakan, o günkü Tarım Bakanı, o günkü Sanayi Ticaret Bakanı... Biri de şu anda hala Meclis'te bir muhalefet partisinden milletvekili." "Dünya Bankası Başkanına gönderdikleri taahhüt mektubunu Meclis'te de gösterdim" diyen Eker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyorlar ki 'biz bütün destekleri kaldıracağız, çiftçilere ödenen zirai kredilerin faizlerini ticari faiz hadlerine çıkaracağız. Yani sübvansiyonu tamamen kaldırıyoruz. Bütün desteklemeleri kaldıracağız, sadece doğrudan gelir desteği vereceğiz. Doğrudan gelir desteği dedikleri şuydu; Tapuda kaydı bulunan dekar başına 10 lira, o zamanın 10 milyon lirasıyla başladılar. 10 lira dekar başına para veriyor, 'Git ne yapıyorsan yap' diyor. 'Verimli üret, üretme, kaliteli üret, kalitesiz üret, benim işim değil' diyor devlet. Türkiye'ye kredi veren Dünya Bankası ve diğer uluslararası ekonomi kuruluşlarının istediği tam da bu. Onlar da diyorlar ki 'Üretimle verimlilikle ilişkisi olmasın. Olursa verimlilik artışı olur, dünyanın başka üreticilerine rakip çıkar.' Biz bunu külliyen değiştirdik. 52 çeşit yeni destek getirdik ama hepsi verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek, kaliteli üretimi artırmak için. Yani daha profesyonel ve daha modern bir tarımsal ve hayvansal üretimi nasıl yaparız, bütün desteklemelerimizi buna göre yönlendirdik."

Toplantıya AK Parti Isparta milletvekilleri Recep Özel ve Süreyya Sadi Bilgiç, Vali Vahdettin Özkan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen ile sivil toplum kuruluşlarının ve sektör firmalarının temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.