T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Müsteşar Mirmahmutoğulları: Tarımda Avrupa’nın 10 katı büyüdük

Yayın Tarihi : 9.02.2015

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genişletilmiş Koordinasyon Toplantısı Afyonkarahisar'da başladı. Toplantıya Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, müsteşar yardımcıları, üst düzey bürokratlar ile 81 ilin gıda, tarım ve hayvancılık il müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye tarımının son 11 yılda rekor düzeyde büyüdüğünü söyledi.

 

Türkiye'nin tarımsal anlamda Avrupa'nın 10 katı fazla büyüdüğüne dikkati çeken Mirmahmutoğulları, "2003-2013 yılları arasında AB-28 ülkesi tarımı yıllık ortalama yüzde 0,24 oranında büyüme gösterirken, ülkemiz tarımı bu dönemde yıllık 2,3 oranı ile onlardan 10 kat daha fazla büyümüş oldu" dedi.

 

Son 11 yılda birçok tarımsal üründe üretim rekorları kırıldığının altını çizen Mirmahmutoğulları, "Bu dönemde çok ciddi rekorlar kırdık. Buğday ekim alanları düştüğü halde, buğday üretiminde rekor kırarak 22 milyon tona çıkardık. Keza, ayçiçeği üretimini 1,6 milyon tona, 360 bin ton olan çeltik üretimini 900 bin tona çıkardık. Yine muzda 90 bin tondan 210 bin tona çıkardık. Bu dönemde zeytin ağacı sayısı ise 99 milyon adetten 172 milyon adete ulaştı" şeklinde konuştu.

 

Müsteşar Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğunu belirterek, 61 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliğini 233 bin tonlara çıkardıklarını söyledi.

 

Bu dönemde, en büyük istihdam politikasını hayata geçirdiklerini ifade eden Mirmahmutoğulları, "Ben göreve başladığımda bakanlıkta 6 bin 500 ziraat mühendisi vardı. Buna ilave 13 bin daha aldık. Gıda kanunuyla getirdiğimiz mecburiyetten dolayı da gıda mühendisi, veteriner falan 20 bin, bağlı ilgili kuruluşlar 12 bin 600, su ürünleri mevzuatıyla da 2 bin 660 personel daha alındı. Böylece toplamda 68 bin 400 arkadaşımızı bu sektöre kazandırdık. Sektöre bizim kadar personel alan olmadı" dedi.

 

GIDA GÜVENİRLİĞİNDE DEVRİM YAPTIK

 

Müsteşar Mirmahmutoğulları, gıda güvenirliği konusunda devrim sayılabilecek çalışmalara imza attıklarını söyledi. Havadan ilaçlamayı yasakladıklarını ve bunun yerine yer aletleriyle ilaçlaya geçildiğini belirten Mirmahmutoğulları, böylece hem çevrenin gereksiz yere kirletilmediğini hem de zirai ilaç kullanım miktarını azalttıklarını ifade etti. Zirai ilaçların satışını ise reçeteye bağladıklarını ve zirai üretimde kullanılan 182 ilacı da içiresindeki aktif maddelerden dolayı yasakladıklarını dile getiren Mirmahmutoğulları, şunları kaydetti: "Son 11 yılda 38 milyon ton olan sebze meyve üretimimiz 50 milyon tonlara yükseldi. Bu dönemde kullanılan ilaç miktarını ise 57 bin tondan 37 bin tonlara düşürdük. Yani daha az zirai ilaç kullanarak daha fazla üretir hale geldik. 10 yıl önce AB'ye sebze meyve götürün her tır kontrol ediliyordu şimdi ise bunlar denetime tabi değil. Yani bu aldığımız tedbirler sayesinde oldu."

 

TOHUM İHRACATI 150 MİLYON DOLARA ULAŞTI

 

Tohum konusunda da çok önemli gelişmeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Mirmatoğulları, 2002 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretim miktarı geçen yıl 776 bin tona çıkarıldığını, aynı dönemde tohum ihracatının da 17 milyon dolardan 150 milyon dolara ulaştığını söyledi.

 

Toprağın önemine vurgu yapan Mirmahmutğulları, dünyada üretilemeyecek tek şeyin toprak olduğunu belirterek, bunun için toprağı ve verimli tarım arazilerini korumak için sit alanları oluşturulacağını söyledi.

 

SUDAN'DA 870 BİN HEKTAR ARAZİ KİRALADIK

 

Müsteşar Mirmahmutoğulları, dünyada gıda güvenliğinin önemli bir konu haline geldiğini belirterek, "Gelişmiş bazı büyük ülkeler, ülkelerinin gıda güvenliğini sağlamak ve hammadde ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başka ülkelerde 206 milyon hektar tarım arazisi kiralamış durumdalar. Biz de Sudan'da 870 bin hektar tarım arazisi kiraladık. Burada ihtiyacımız olan tarımsal ürünler üretilecek. Özellikle sanayinin ihtiyacı olan kauçuk gibi ürünler üretilerek, Türkiye'ye getirilecek" dedi. ​