T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakan Eker: Çiğ sütün alım satımına yeni düzenleme getiriyoruz

Yayın Tarihi : 3.04.2015

Bakan Eker, çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmelik hazırladıklarını belirterek, yönetmelikte sanayiye arz edilen çiğ sütte uyulması gereken kuralların net olarak ortaya konulacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Olağan Genel Kurulunda, toplam tarım destekleri içerisinde hayvancılığa ayrılan payı yüzde 4'ten yüzde 30'a çıkardıklarını anlattı. Geçen yıl çiğ süte 500 milyon lira destek verdiklerinin altını çizen Bakan Eker, son 12 yıldaki toplam süt desteği miktarının 3 milyar 100 milyon lira olduğunu bildirdi. Önceki yıl 5 pilot ile ilk defa çiğ süt analiz desteği başlattıklarını vurgulayan Bakan Eker, il sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Eker, koyun ve keçi sütünü ihmal etmemek gerektiğini belirterek, bu hayvanlardan elde edilen süt üretimini artıracaklarını kaydetti. Mandacılığın önemine işaret eden Bakan Eker, bu ay içerisinde İstanbul'da mandacılıkla ilgili uluslararası toplantı yapılacağını bildirdi. Bakan Eker, süt tozunu destekleme kapsamına aldıklarını hatırlatarak, bu sayede hem üreticiyi hem de sanayiciyi korumaya aldıklarını vurguladı.

Üretici ve sanayici için planlamanın önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, "Sözleşmeli usulde alım satıma ilişkin bir yönetmelik hazırladık, yönetmeliği yayımlamak üzere Başbakanlığa gönderdik. İnşallah eli kulağında çok kısa bir zaman içerisinde bu yayımlanacak, uygulamaya girecek" diye konuştu.

Bakan Eker, yönetmelikte sanayiye arz edilen çiğ sütte uyulması gereken kuralların net olarak ortaya konulacağını belirterek, ayrıca sanayiciye sözleşmeli alım zorunluluğu getirileceğini ifade etti. Sanayicinin doğrudan üretici veya birlik ile sözleşme imzalayabileceğine işaret eden Bakan Eker, sözleşme süresinin 6 aydan az veya 1 yıldan fazla olamayacağını söyledi.

Destek tebliğinde çiğ süt priminin sözleşme şartına bağlanmasını planladıklarını, süt sanayi firmalarının üreticilere süt üretimi karşılığında sağladığı yemler için de kriterler belirlediklerini dile getiren Bakan Eker, "Biliyoruz ki bazıları kantarın topuzunu kaçırıyor. Süt üreticisine bunu bir baskı aracı olarak kullananlar da olabiliyor. Dolayısıyla bunu da emniyet altına alacak üreticinin bundan zarar görmemesini sağlayacak bir noktaya getiriyoruz. Sanayici, üreticiye kesif yem verecek ise o zaman süt silaj yem paritesinin 1,3'ünün altında olamayacak" diye konuştu.

Bakan Eker, yönetmelikle AB standartlarına uygun bir süt üretimini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Eker, 2012 yılında Okul Sütü Programı'nı başlattıklarını anımsatarak, "6,5 milyon öğrenciye haftada 3 gün hazırlanan paket süt dağıtılıyor. Bugüne kadar çocuklara 962 milyon adet 200 mililitre kutu süt dağıttık" ifadesini kullandı.

Bakan Eker, süt ve süt ürünleri işleme ve paketleme tesisi ile ilgili 609 projeye 123 milyon lira hibe desteği sağladıklarını, ayrıca TKDK hibeleri kapsamında da 610 projeye 678 milyon lira destek verdiklerini kaydetti.

Uyguladıkları tarım politikaları ile Türkiye'de yıllık 18,5 milyon ton süt üretilmeye başlandığını ifade eden Bakan Eker, 2013 yılından itibaren Türkiye'nin AB pazarına süt ve süt ürünlerini satabilir konuma geldiğini bildirdi.