T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TGDF’den Bakan Eker’e ziyaret

Yayın Tarihi : 20.08.2015

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz ve beraberindeki heyeti kabulünde çocuk obezitesi ve genel olarak toplumsal tüketimle ilgili düzenlemelerde, "eğitim" konusunun ön planda tutulması gerektiğinin söyledi.

Bakan Eker,  TGDF Başkanı Şemsi Kopuz ile federasyon yöneticileri ve kuruluşa bağlı 26 derneğin temsilcilerinden oluşan heyeti makamında kabul ederek okul kantinleri ve ilgili mevzuat konusunda görüştü. Görüşmede Bakan Eker'e okul kantinleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı katkılarıyla yürütülen Okul Kantinleri Yönetmeliği konusunda fedarasyonun talepleri iletildi. TGDF Başkanı Kopuz, okul kantinleriyle ilgili yasal düzenlemelerde sektör paydaşları açısından daha katılımcı düzenlemelerin oluşturulabilmesi ve bu konuda öngörülen sürenin uzatılması için Bakanlık düzeyinde gerekli desteğin sağlanması yönündeki isteklerini aktardı.  

"Tüketim bilinci kazandırılmalı"

Taleplerin değerlendirileceğini belirten  Bakan Eker görüşmede, okul kantinleriyle ilgili olarak çocuk obezitesi ve genel olarak toplumsal tüketimle ilgili düzenlemelerde, "eğitim" konusunun ön planda tutulması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Sektörün, halkın yeterli ve dengeli beslenmesi için gerekli eğitimlerin sağlanması, bu konuda bilinç düzeyinin arttırılması yönünde talepleri var. Bundan sektörün kendisi de fayda görecektir. Aslında üzerinde uzun süre konuşulması, iş birliği yapılması gereken konu da budur.  Tüketim konusuyla ilgili toplumsal olarak zihnimiz karışmış durumdadır. İnsanların neyi, ne kadar tüketmesi gerektiği bilincini kazanması için, ilgili kuruluşların öncülüğünde ve katılımıyla gerekli eğitimler verilmeli, bu konuda stratejiler belirlenmelidir"

Heyetin taleplerini ve dileklerini iletmesinin ardından toplantıda bulunan Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, okul kantinleriyle ilgili Bakanlık düzeyindeki çalışmalara değinerek, kantinlerde çalışan personellere yönelik eğitimlerin ve yılda iki kez yapılan denetimlerin önemine dikkat çekti.