T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım stratejik bir sektör haline geldi

Yayın Tarihi : 15.06.2016

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımın artık stratejik bir sektör haline geldiğine ve gelişmiş ülkelerin, bütçelerinin önemli bir kısmını tarıma ayırdığına işaret ederek, ''Şimdi tekrar tarımın önemini kavramaya başladık. Ülke olarak kırsaldaki meralarımızın, arazilerimizin, sofralarımızı şenlendiren yiyeceğe dönüşmesinin yolu, mutlak surette oralardaki imkânları kullanmaktan geçiyor. Bu konuda yoğun bir çaba içinde olacağız. Sanayileşeceğiz ama toprağımızı koruyacağız." dedi.

Bakan Çelik, çeşitli etkinliklere katılmak üzere geldiği Eskişehir'de önce Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Mahmudiye ilçesinde bulunan Anadolu Tarım İşletmesindeki "tarım ve hayvancılık" konulu toplantıya katıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Çelik, toplantıda ön çıkan iki proje olduğunu belirterek projelerin realize edilmesiyle ilgili talepleri değerlendirdiklerini bildirdi.

Sivrihisar'da damızlık, teke ve koç ile ilgili istasyon olmasıyla ilgili bir proje bulunduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Anadolu coğrafyasında özellikle bu bölge için merinos ve benzeri ırklarla ilgili ıslahı noktasında güzel bir istasyon olacak. Bu konuda tam destek vereceğimizi, bu projenin kısa sürede gerçekleşmesi konusunda el birliği içinde olacağımızı ifade ettik. Çifteler ilçesinde et entegre tesisiyle ilgili bir projenin değerlendirilmesini yaptık. Hayvansal ve bitkisel üretim açısından Eskişehir önemli bir il. Mevcut hayvansal varlığının ve hayvan ürünlerinin burada işlenmesi ve üreticilerimizin özellikle mağduriyetlerinin, işletme kayıplarının önlenmesi bakımından önemli bir proje. Bu projenin realize edilmesinin doğru olacağını söyledik."

Bakan Çelik, çiftçilere verilmesi planlanan hibe desteğine ilişkin soruyu cevaplarken şunları kaydetti:

"Hibeyi nakdi değil, ayni vereceğimizi söyledik. Şu anda TİGEM öncülüğünde tespit edilen büyükbaş damızlık ırkın, buraya getirilişiyle ilgili alt yapı çalışmaları tamamlanmış bulunuyor. Ziraat Bankası ile irtibatlıyız. Onlar da kredi imkânlarını paylaşıyorlar. Hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımızın çok sayıda hayvan alarak geçimini orada sağlaması konusunda gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlanmış bulunuyoruz. Hayvan varlığı dışarıdan geleceği için biraz zaman alabilir. Proje inşallah kısa süre içerisinde başlar." 

"Batı, insanlık sınavında maalesef sınıfta kaldı"

Bakan Çelik, bu programın ardından AK Parti İl Başkanlığını ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti.

Daha sonra Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin düzenlediği iftar programına katılan Çelik, burada yaptığı konuşmada, 21. yüzyılın bir terör çağı olarak başladığını ve öyle devam ettiğini söyledi.

Ortadoğu'da mini bir dünya savaşı yaşandığını dile getiren Bakan Çelik, "Darbeye 'darbeci' diyemeyenler, terör konusunda ilkeli davranamayanlar, mültecilere sırtını dönenler ve bize insan haklarından dem vuranlar yani Batı, insana bu bakışıyla bütün değerleriyle 'battı' diyebiliriz. İnsanlık sınavında maalesef sınıfta kaldılar." diye konuştu.

Bakan Çelik, Türkiye'ye ''soykırım'' yaftasının yamanmaya çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Soykırım yaftasını yamamaya çalışanlara buradan sesleniyoruz. Orta Çağ'a bakarsanız engizisyon mahkemesi var. Kadına 'insan' denmiyordu. O ayıplar sizde. İnsanların gaz odalarında nasıl yok edildiği sizde. Kendinize bakın kendinize, bu aziz millete zerre kadar leke süremezsiniz. Bu millet geçmişinde de şerefiyle yaşadı, gelecekte de yaşayacak. Eğer Osmanlı soykırımdan yana olsaydı Balkanlarda dil Türkçe, din İslam olurdu."

Küresel ekonomide durağanlığın devam ettiğini anlatan Bakan Çelik, buna karşın Türkiye'nin 2015 yılında yüzde 4, 2016'nın ilk çeyreğinde ise yüzde 4.8'lik büyümeyi gerçekleştirdiğini anlattı.

"Tarımın önemi tekrar kavranmaya başlandı"

Çelik, tarımın artık stratejik bir sektör haline geldiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Şimdi tekrar tarımın önemini kavramaya başladık. O kadar önemli ki AB, bütçesinin yüzde 40'ını tarıma ayırıyor. Bugün gelişmiş ülkeler Afrika ülkelerinin bakir topraklarını kiralama peşindeler. Ülke olarak kırsaldaki meralarımızın, arazilerimizin, sofralarımızı şenlendiren yiyeceğe dönüşmesinin yolu, mutlak surette oralardaki imkânları kullanmaktan geçiyor. Oradaki imkânları kullanamazsak sofralarımıza koyduğumuz her ürünü ithal etmek zorunda kalacağız. Onun için bu konuda yoğun bir çaba içinde olacağız. Sanayileşeceğiz ama toprağımızı koruyacağız. Her yıl 100 bin hektar araziyi kaybediyoruz. Böyle devam edersek 200 yıl sonra torunlarımız toprağı saksıda görebilecekler. Buna hakkımız yok. Gelecek nesillerden aldığımız emaneti en iyi şekilde korumak durumundayız."

''Can veririz toprağımızı vermeyiz''

Terör olaylarına da değinen Bakan Çelik, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Çelik, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bu topraklar için canını, kanını verenlerin olduğunu dile getirerek, "Can veririz toprağımızı vermeyiz. Kim ne derse desin. Birileri hayal etmesin, devlet bütün organlarıyla son derece kararlıdır, bu iş bitecek. 78 milyonun kardeşliğini bozmaya çalışan herkes dersini alacak. Ne verilecek bir avuç toprağımız, ne de verilecek bir avuç kuru yaprağımız var." ifadelerini kullandı.

İftara, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, sanayiciler ve iş adamları katıldı.