TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Genel Müdürlüğümüz, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM işbirliğinde yürütülen "Ulusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Yaygın Sürekli Paylaşım Sisteminin Oluşturulması" projesi başarıyla tamamlanarak Türkiye'nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı TürKomp kurulmuş ve kullanıma açılmıştır.
Proje, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve ilgili enstitü müdürlükleri, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı olmak üzere toplam 12 Ar-Ge kuruluşundan 43 Ar-Ge personeli ile 4 yıllık sürede ve 4,4 milyon TL bütçe ile tamamlanmıştır.
Projede et, süt, meyve ve sebze ürünleri, sıvı ve katı yağlar gibi 14 farklı gıda grubundan; 582 gıda maddesinde çalışma yapılmış,105 gıda bileşeni incelenmiş, 60.000 civarında gıda bileşen verisi elde edilerek ulusal veri tabanı TürKomp oluşturulmuştur.
Bu konudaki veriler bugüne kadar yabancı kaynakların kendi ülkelerine ait gıdaların verilerinden karşılanmakta iken bu proje ile ülkemizde üretilen ve tüketilen gıdalara ait verilere ulaşma imkanı elde edilmiştir.
Ülkemizin ilk gıda kompozisyon veri tabanı olan TürKomp; ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Danimarka'nın ardından dünyada kendi verilerini üreten 7. veri tabanıdır. Türkomp'ta bulunan verilerin tamamı, uluslararası standartlarda güvenilir, aynı yöntem ve standartlarda elde edilmiştir.
Elde edilen verilerden; gıda, tarım ve sağlık gibi birçok alanda üreticiler, sanayiciler, bilim adamları, diyetisyenler ve tüketiciler faydalanacaktır. Ayrıca yeni ürün geliştirmesi, ürünlerin standardize edilmesi ve özel beslenme programlarının hazırlanmasında katkı sağlayacaktır.
TürKomp veri tabanında gıdaya, bileşene, beslenmeye göre arama yapılabilmektedir.
Gıdaya göre aramada içeriği öğrenilmek istenen gıda maddesinin adı listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak içeriği elde edilebilmektedir.
Bileşene göre (proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller gibi) aramada gıdalar bileşen miktarına göre çoktan aza doğru sıralanmaktadır.
Beslenmeye göre aramada düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli olarak sınıflandırılan gıdalar arasından seçilerek yapılabilmektedir.
Ayrıca "Gıdaları karşılaştır" bölümünde iki farklı gıda, bileşenleri yönünden, aynı ekran üzerinde karşılaştırılabilmekte, "beslenme çantası" uygulamasıyla ise seçilen birden çok gıdanın toplam enerji ve besin ögesi değerleri kolaylıkla hesaplanabilmektedir.
Projede ayrıca, lokum, sucuk, tarhana, ayran gibi 53 geleneksel gıdamıza ait 116 geleneksel üretim yöntemi, üretim yerinde kayıt altına alınmış, gıda kompozisyon verileri elde edilmiş ve ürünlerin tarihi geçmişlerine dair literatür çalışmaları yapılarak Tescil Dosyaları hazırlanmıştır.
En üst seviyede güvenilir veri kaynağı olan TürKomp http://www.turkomp.gov.tr adresinde Türkçe ve İngilizce dil seçeneği ile bedelsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.