T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ARIMNet2; “ULUSLARARASI TARIMSAL BİLGİ VE İNOVASYON SİSTEMLERİ (AKIS) KONFERANSI” 12-13 Ekim 2016 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 18.10.2016

Ülkemiz adına Genel müdürlüğümüzün yürütücüsü olduğu "ARIMNet2; Akdeniz Ülkelerinde Tarımsal Araştırmaların Koordinasyonu" başlıklı bir  AB ERA-Net projesinin 5.İş Paketi lideri kapsamında ülkemizde "Uluslararası Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Sistemleri (AKISKonferansı" 12-13 Ekim 2016 tarihlerinde Antalya'da düzenlenmiştir.

Söz konusu konferansa ARIMNet2 projesi paydaşları olan 15 Akdeniz ülkesinden; bilim insanları, yenilikçi üreticiler, tarıma dayalı endüstri, tarımsal bilgi ve inovasyon çalışmalarını yöneten ve bütçe sağlayan üst düzey yöneticilerden oluşan temsilciler olmak üzere yaklaşık 70 kişi katılmıştır.

Söz konusu uluslararası etkinliğine Genel Müdürlüğümüz adına Sayın Genel Müdürümüz Dr. Nevzat BİRİŞİK, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati TULGAR, Proje ülke sorumlusu Doç. Dr. Şahin ANIL, Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan KIZILCI ve proje görevlileri Evran DOĞAN ve Ferya TAŞÇI katılmışlardır.

Konferansın ilk günü Genel Müdürümüz Dr. Nevzat BİRİŞİK tarafından yapılan açılış konuşmasında Ülkemiz tarımı ve bununla ilgili olan Bakanlığımız Merkez Birimlerinin işleyişi hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra Genel Müdürümüzün başkanlık yaptığı birinci oturumda CHIEM IAMM temsilcileri Michel Petit ve Pascal Bergeret ile Tunus IRESA başkanı Mohammed Aziz Darghouth tarafından Akdeniz ülkelerindeki Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Sistemlerinin (AKIS) geçmişi ve bugünü ile AB ülkelerindeki AKIS'in işleyişi konulu sunumlar gerçekleştirilmiştir.

Birinci günün devam eden diğer oturumlarında ise söz konusu Projenin ülke sorumlusu ve 5.İş paketi lideri Doç. Dr. Şahin ANIL başkanlığında ARIMNet2 projesinin Akdeniz ülkelerindeki AKIS sistemine olan katkıları konusunda iş paketleri kapsamında elde edilen sonuçlar katılımcılarla paylaşılmış olup, AKIS sisteminin Akdeniz ülkelerindeki uygulanışı farklı ülkelerden örnekler ile katılımcılarla paylaşılmıştır.

Konferansın son gününde ise katılımcılar 3 farklı tartışma grubuna ayrılarak AKIS sisteminin Akdeniz ülkelerinde uygulanışına dair önerilerini tartışma fırsatı bulmuşlardır. Konferans sonunda bu farklı tartışma gruplarından çıkan öneriler ve sonuçlar toplu olarak değerlendirilmiştir.