Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 31. Avrupa Bölge Konferansı (ERC) 16-18 Mayıs 2018 tarihleri arasında Voronej/RUSYA'da gerçekleştirildi.
30'uncusu ülkemizin ev sahipliğinde 2016 yılında Antalya'da gerçekleştirilen FAO Avrupa Bölge Konferansı'nın 31. Oturumu, FAO Orta Asya ve Avrupa Bölgesi üye ülkeleri, BM Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve gözlemcilerin katılımıyla 16-18 Mayıs 2018 tarihleri arasında Voronej/RUSYA'da gerçekleştirildi. Toplantıya Bakanlığımız, Müsteşarımız Sayın Mehmet Hadi TUNÇ başkanlığında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise Müsteşar Yardımcısı Sayın Ali Rıza DİNİZ Başkanlığında birer heyet ile katılım sağladı.
Konferans kapsamında, Avrupa ve Orta Asya'da Gıda ve Tarımın Durumu, Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'ndeki Yerinden Yönetim Ofisleri Ağı, Dijital Tarım Teknolojileri gibi konular ele alınarak "İklim Değişikliği Şartlarında Avrupa ve Orta Asya'da Sürdürülebilir Tarım-Gıda Sistemleri" temalı bir Üst Düzey Yuvarlak Masa toplantısı düzenlendi.
Müsteşarımız toplantıda, 2030 Gündemi doğrultusunda yoksulluğu azaltma, açlığı yok etme, gıda güvenliği ve güvenilirliğini sağlama, toplumsal cinsiyet eşitliğini temin etme, suyun sürdürülebilir kullanımı, iklim değişikliğiyle mücadele ve adaptasyon gibi konulara değinerek, bu konularda ülkemizce ve Bakanlığımızca gerçekleştirilen ilerlemelerin altını çizdi. Sayın Müsteşarımız ayrıca küresel ve bölgesel sorunların çözümünde işbirliği ve diyaloğu geliştirmenin önemine vurgu yaparak, bu kapsamda FAO ve ülkemiz işbirliği içerisinde hayata geçirilen FAO-Türkiye Ortaklık Programı'nın bölge ülkelerinde tarım ve kırsal kalkınmaya sağladığı katkılara değindi.
Konferans'ta, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcı Vekili Sayın Ahmet Volkan Güngören "Gıda İsraf ve Kayıplarını Azaltma ve Sıfır Açlık Zorluğu" temalı yan etkinlikte bir konuşma gerçekleştirdi.
Türkiye'nin gıda ısraf ve kayıpları ile mücadele konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Sayın Güngören, bu kapsamda Türkiye'nin 2015 yılında, G20 Dönem Başkanlığı esnasında "Gıda İsraf ve Kayıpları" konusunu G20 Tarım Bakanlarının gündemine taşıdığını ifade etti. Gerçekleştirilen "G20 Tarım Bakanları Toplantısı" nın ana temasının "Sürdürülebilir Gıda Sistemlerinin Tesisi Kapsamında Gıda İsrafı ve Kayıpları" olduğunun altını çizen Güngören, toplantı neticesinde FAO ve IFPRI (Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü) işbirliğinde ve FAO'nun Roma'da bulunan Merkez Ofisinin bünyesinde "Gıda İsraf ve Kayıplarının Azaltılması ve Ölçülmesine Yönelik Teknik bir Platform"un kurulduğunu belirterek, ülkemizin öncü olduğu bu girişimle, gıda israf ve kayıpları konusunda iyi uygulama örneklerinin ülkeler arasında paylaşılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Sayın Güngören, ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi'nin "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ndan bahsederek kampanya kapsamında israfın önlenmesine yönelik Bakanlığımızca gerçekleştirilen çalışma ve faaliyetlere dikkat çekti.