Su ürünleri üretimimiz,
bir önceki yıla göre yüzde 7,2 artarak 2017 yılında 630 bin 820 ton olarak
gerçekleşmiş, toplam üretimin %42,8’ini deniz balıkları, %8,3’ünü diğer deniz
ürünleri, %5,1’ini iç su ürünleri avcılığı ve %43,8’sini yetiştiricilik
ürünleri oluşturmuştur.
2017 yılında; avcılıkla
yapılan üretim 354 bin 318 ton olurken, yetiştiricilik üretimi 276 bin 502 ton
olarak gerçekleşmiş; bir önceki yıla göre su ürünleri avcılığı %5,7;
yetiştiricilik üretimi ise %9,1 artmıştır.
2017 yılında; bir önceki
yıla göre bazı türlerin avcılığında artış, bazılarında ise azalma gözlenmiştir.
Hamsi, sardalya ve beyaz kum midyesi av miktarlarında önemli oranda artış
görülürken; çaça, palamut ve lüfer üretimi ise düşmüştür.
Deniz ve içsulardan
avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretim miktarlarında Dünya genelinde
olduğu gibi Ülkemizde de yıldan yıla dalgalanmalar olabilmektedir. Bunda,
türlerin biyolojisi, üreme ve büyüme dönemlerindeki suyun sıcaklığı, ortamdaki
besin kaynaklarının durumu, türün besin zincirindeki yeri gibi pek çok çevresel
faktörün etkisi olabilmektedir.
Su ürünleri
yetiştiricilik üretimimiz 2017 yılında da büyümesini sürdürerek 276 bin 502
tona ulaşmıştır. Toplam yetiştiricilik üretimi içinde; çipura üretimi 61 bin 90
ton, levrek üretimi 99 bin 971 ton ve alabalık üretim miktarı ise 109 bin 657
ton olarak gerçekleşmiş ve bu türlerin üretimi bir önceki yıl göre artmıştır.
Yetiştiricilik üretiminin %37,6’sı iç sularda, %62,4’ü denizlerde
gerçekleşmiştir.
2017 yılındaki su
ürünleri ihracatımız; miktar olarak 157 bin tona, değer olarak 855 milyon
dolara ulaşmış ve bir önceki yıla göre miktar ve değer olarak %8 oranında artış
göstermiştir. İthalatımız ise 2017 yılında 100 bin ton (230 milyon dolar)
olarak gerçekleşmiştir.