Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk
İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığınca (TİKA), Akdeniz Su Ürünleri
Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünde (AKSAM) "Sürdürülebilir
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" konulu eğitim programı
düzenlenmiştir.
Programa
Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, ve Kırgızistan' dan gelen kursiyerler
katıldı.
Balıkçılık ve Su
Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanlığı Birim Sorumlusu Nadir
USLU açılışta yaptığı konuşmada, Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyada en
hızlı gelişen sektörlerden biri olduğunu, bu gelişmelere paralel olarak ülkemizde
de su ürünleri üretiminin yetiştiricilik yoluyla artırılmasına yönelik önemli
gelişmeler sağlandığını ve bölgesinde lider ülke konumuna kadar yükseldiğini
söyledi.
Yaşanan bu
teknolojik gelişmeler sayesinde bir taraftan üretim artarken diğer taraftan da
tesislerin modernize edilmesiyle çevre dostu üretim modeline geçildiğini,
yetiştiricilik üretiminin 2002 yılında 61 bin ton iken, 2016 yılında % 315
artarak 253 bin tona, aynı zamanda yetiştiriciliğin toplam su ürünleri üretimi
içindeki payının 2002 yılında % 9 iken,
2016 yılında %43’e yükseldiğini belirterek üretimde yaşanan bu
gelişmelere paralel olarak su ürünleri ihracatımız da, 2002 yılında 27 bin
tondan, 2016 yılında 145 bin tona, değer olarak ise 97 milyon dolardan,
yaklaşık 800 milyon dolara yükseldiğini, başta AB ülkeleri olmak üzere
aralarında Japonya, ABD, Rusya ve Kore gibi ülkelerinde yer aldığı 80 ülkeye
145 bin ton balık ihracatı gerçekleştirilmiştir. İhracatımızın yaklaşık %75’ini
balık çiftliklerimizde üretilen balıklarımızın oluşturduğunu belirtmiştir.
Türk ve Japonya
hükümetlerinin teknik iş birliği çerçevesinde 2015-2018 arasında yılda bir kez
düzenlenen eğitim programı kapsamında " Orta Asya ülkelerinde su ürünleri
yetiştiriciliğinin güçlendirilmesi ve sektörel planlamanın geliştirilmesi
yanında Türkiye, Japonya ve davetli ülkeler arasında iyi ilişkilerin kurulması
hedeflenmektedir.
Programı
kapsamında; teorik bilgiler ile birlikte alabalık çiftliklerindeki uygulamalı
eğitim verilecek ve Antalya, Muğla
illerinde saha ziyaretleri yapılacaktır.
Programın son günü
İstanbul'da bulunan balık hali ve perakende balık satış yerleri de ziyaret
edilecektir.