T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Su Ürünleri Üretimi ve Ticaretinin Değerlendirilmesi

Yayın Tarihi : 12.06.2018

Su ürünleri üretimimiz, bir önceki yıla göre yüzde 7,2 artarak 2017 yılında 630 bin 820 ton olarak gerçekleşmiş, toplam üretimin %42,8’ini deniz balıkları, %8,3’ünü diğer deniz ürünleri, %5,1’ini iç su ürünleri avcılığı ve %43,8’sini yetiştiricilik ürünleri oluşturmuştur.

2017 yılında; avcılıkla yapılan üretim 354 bin 318 ton olurken, yetiştiricilik üretimi 276 bin 502 ton olarak gerçekleşmiş; bir önceki yıla göre su ürünleri avcılığı %5,7; yetiştiricilik üretimi ise %9,1 artmıştır.

2017 yılında; bir önceki yıla göre bazı türlerin avcılığında artış, bazılarında ise azalma gözlenmiştir. Hamsi, sardalya ve beyaz kum midyesi av miktarlarında önemli oranda artış görülürken; çaça, palamut ve lüfer üretimi ise düşmüştür.

Deniz ve içsulardan avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretim miktarlarında Dünya genelinde olduğu gibi Ülkemizde de yıldan yıla dalgalanmalar olabilmektedir. Bunda, türlerin biyolojisi, üreme ve büyüme dönemlerindeki suyun sıcaklığı, ortamdaki besin kaynaklarının durumu, türün besin zincirindeki yeri gibi pek çok çevresel faktörün etkisi olabilmektedir.

Su ürünleri yetiştiricilik üretimimiz 2017 yılında da büyümesini sürdürerek 276 bin 502 tona ulaşmıştır. Toplam yetiştiricilik üretimi içinde; çipura üretimi 61 bin 90 ton, levrek üretimi 99 bin 971 ton ve alabalık üretim miktarı ise 109 bin 657 ton olarak gerçekleşmiş ve bu türlerin üretimi bir önceki yıl göre artmıştır. Yetiştiricilik üretiminin %37,6’sı iç sularda, %62,4’ü denizlerde gerçekleşmiştir.

2017 yılındaki su ürünleri ihracatımız; miktar olarak 157 bin tona, değer olarak 855 milyon dolara ulaşmış ve bir önceki yıla göre miktar ve değer olarak %8 oranında artış göstermiştir. İthalatımız ise 2017 yılında 100 bin ton (230 milyon dolar) olarak gerçekleşmiştir.