T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Göl ve Göletlerimiz Balıklandırılıyor

Yayın Tarihi : 25.06.2018
Bakanlığımız tarafından  su ürünlerinin sürdürülebilir kullanılması ve gelecek nesillere miras olarak bırakılmasının sağlanabilmesi sorumluluğunda “Su Kaynaklarının  Balıklandırılması Projesi” kapsamında su ürünleri stoklarının takviyesi amacıyla son 10 yılda denizlerimize kalkan, mersin, çipura, levrek ile iç sularımıza karadeniz alabalığı, yayın ve sazan  balığı yavruları 55 milyon adet üretilerek bırakılmıştır.
Bakanlığımız Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nün Kepez Üretim Tesisleri’nde 2018 yılında ilk etapta  üretilen 5 milyon adet sazan balığı yavrusu, Eber, Beyşehir, İznik ve Uluabat Gölleri başta olmak üzere ülkemiz genelinde 685 adet göl ve gölete 21.06.2018 tarihi itibariyle bırakılmaya başlanmıştır.
Ülkemiz iç su kaynaklarında sazan başta olmak üzere inci kefali, gümüş, gümüşi havuz ve yayın balığı avcılığı yoğun olarak yapılmaktadır. Anadolu’nun ekonomik öneme sahip türü olan sazan balığı (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) vatandaşımız için kaliteli bir protein, balıkçımız için önemli bir gelir kaynağı ve hem sportif hem de ticari balıkçıların gözdesidir.
Sazan balığı,“4/1 Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği” ve “4/2 Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği’nde” yer alan düzenlemelere göre avlanmakta olup 40 cm den küçük bireylerin avlanmaması, en az bir kez üremelerine imkan tanınması biyolojik bir zorunluluk hem de vicdani bir sorumluluktur.
Gelecek yıllarda bu türlere ilave olarak yeni türlerin su kaynaklarımıza bırakılması sağlanacaktır.
Kamu oyuna saygıyla duyurulur.