T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geleceği" Temasına Konu Olan KEİ Tarım Bakanları Toplantısı İstanbul'da Yapıldı.

Yayın Tarihi : 18.05.2017

     Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Tarım Bakanları 2. Toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ev sahipliğinde ve Türkiye'nin dönem başkanlığı kapsamında gerçekleşen toplantıya, Karadeniz’e komşu olan ülkelerin Tarım Bakanları katıldı. 

     Toplantıda söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı tahminlerine atıfta bulunarak, açlık ve yoksulluğun önüne geçebilmek için tarımsal hasılanın yüzde 60 artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda 2030 yılına kadar 700 milyon insanın yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalacağına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

"Günümüzde 10 milyon Suriyelinin göçüyle baş edemeyen dünyayı, huzurlu bir gelecek beklediğini söylemek çok güç. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadele, doğal kaynakların korunması ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik, ülkeler için her zamankinden daha fazla önem kazanmış durumda. Bu yüzden KEİ Tarım Bakanları 2. Toplantısının ana gündemini, "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geleceği" olarak belirledik."

Geçtiğimiz ay Antalya'da 54 Afrika ülkesinin tarım bakanları ile yaptıkları toplantıyı hatırlatan Çelik, Afrika'nın tarımsal üretim altyapısının geliştirilmesi için ihtiyaç duyduğu desteğin hep birlikte verilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

     Bakan Çelik, Karadeniz bölgesinin avantajları hakkında değerlendirmede bulunarak, "Dünyaca ünlü Akdeniz tarzı beslenme kültürünün bir benzeri, Karadeniz için neden olmasın? Ürünlerimizin tanıtımını, fuarlara ortak katılım, markalaşma ve coğrafi işaret tescili gibi adımlarla Karadeniz beslenme kültürünü bir marka haline getirip dünyaya tanıtabiliriz." diye konuştu.


     Toplantının açılış konuşmasında söz alan Bakan Yardımcımız Mehmet DANİŞ yaptığı konuşmasında; “Örgütümüz için önemi yadsınamaz olan su ürünleri yetiştiriciliği sektörü; istihdam oluşturması, döviz girdisi sağlaması, diğer sektörlere ham madde temini gibi önemli katkılar sağlamaktadır. Stratejik konumu, iç-dış pazarlardaki büyüme potansiyeli, Ülkemizi dünya su ürünleri yetiştiricilik pazarında büyük bir güç haline getiriyor” dedi.