T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Eğitim Programı Antalya'da Başladı

Yayın Tarihi : 16.01.2018

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığınca (TİKA), Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünde (AKSAM) "Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" konulu eğitim programı düzenlenmiştir.

Programa Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, ve Kırgızistan' dan gelen kursiyerler katıldı.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanlığı Birim Sorumlusu Nadir USLU açılışta yaptığı konuşmada, Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğunu, bu gelişmelere paralel olarak ülkemizde de su ürünleri üretiminin yetiştiricilik yoluyla artırılmasına yönelik önemli gelişmeler sağlandığını ve bölgesinde lider ülke konumuna kadar yükseldiğini söyledi.

Yaşanan bu teknolojik gelişmeler sayesinde bir taraftan üretim artarken diğer taraftan da tesislerin modernize edilmesiyle çevre dostu üretim modeline geçildiğini, yetiştiricilik üretiminin 2002 yılında 61 bin ton iken, 2016 yılında % 315 artarak 253 bin tona, aynı zamanda yetiştiriciliğin toplam su ürünleri üretimi içindeki payının 2002 yılında % 9 iken,  2016 yılında %43’e yükseldiğini belirterek üretimde yaşanan bu gelişmelere paralel olarak su ürünleri ihracatımız da, 2002 yılında 27 bin tondan, 2016 yılında 145 bin tona, değer olarak ise 97 milyon dolardan, yaklaşık 800 milyon dolara yükseldiğini, başta AB ülkeleri olmak üzere aralarında Japonya, ABD, Rusya ve Kore gibi ülkelerinde yer aldığı 80 ülkeye 145 bin ton balık ihracatı gerçekleştirilmiştir. İhracatımızın yaklaşık %75’ini balık çiftliklerimizde üretilen balıklarımızın oluşturduğunu belirtmiştir.

Türk ve Japonya hükümetlerinin teknik iş birliği çerçevesinde 2015-2018 arasında yılda bir kez düzenlenen eğitim programı kapsamında " Orta Asya ülkelerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin güçlendirilmesi ve sektörel planlamanın geliştirilmesi yanında Türkiye, Japonya ve davetli ülkeler arasında iyi ilişkilerin kurulması hedeflenmektedir.

Programı kapsamında; teorik bilgiler ile birlikte alabalık çiftliklerindeki uygulamalı eğitim verilecek ve  Antalya, Muğla illerinde saha ziyaretleri yapılacaktır.

          Programın son günü İstanbul'da bulunan balık hali ve perakende balık satış yerleri de ziyaret edilecektir.