T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çiftçi Şartlarında Salep Üretiminde Büyük Başarı...

Yayın Tarihi : 3.04.2018

Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Itri ve Tıbbı Bitkiler ile Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, çiftçi şartlarında yapılan salep demontrasyonlarında Muğla ilinde önemli başarılar elde edildi.

Türkiye'de yetişen salep orkidesi yumrularından üretilen salep, gıda sanayinde önemli bir ham madde  kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ancak nesli tükenme tehlikesi nedeniyle doğadan toplanması yasak olan salep yumrularının, kültüre  alınarak yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Ar-Ge çalışmaları sonucunda  elde  edilen  salep  yumruları kullanılarak,  çiftçi  şartlarında  üretim çalışmaları başlatılmıştır. Bakanlık il müdürlüklerimiz ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü salep konusunda işbirliği halinde projeler yürütmektedir.

Bu kapsamda Muğla İli Fethiye İlçesi Üzümlü, Ortaca İlçesi Gökbel ve Milas İlçesi Kıyıkışlacık köylerinde çiftçi şartlarında yapılan salep ekimlerinin hasadına başlanmıştır. Ayrıca "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında; Bartın, Bursa, Denizli, İzmir, Karabük, Kastamonu, Samsun, Tunceli ve Uşak İl'lerinde de salep ekimleri yapılmıştır.

Göreceli olarak diğer Bitkisel Üretim dallarına göre yüksek gelir getiren salep yetiştiriciliği ile çiftçilerimizin daha fazla gelir elde etmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesi hedeflenmekte, aynı zamanda doğal kaynaklara zarar vermeden ülke ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır.